U pitanju je suživot

SDSS traži kažnjavanje krivaca za skidanje zastave u Krnjaku

Hina

Neprihvatljiva je svaka diskriminacija, posebno diskriminacija naših građana s osnova ili s konotacijama nacionalnih ili međunacionalnih odnosa ili diskriminacije, rekao je Leko



VUKOVAR – Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) danas je najoštrije osudila vandalski čin u kojem je sa zgrade općine u Krnjaku skinuta zastave srpske nacionalne manjine te je poručila kako očekuje da institucije sustava »ovoga puta neće zakazati« i da će krivci biti kažnjeni.


U priopćenju se pozivaju građani da ne reagiraju na taj »drznički čin« i da drznicima treba dati do znanja kako njihov anticivilizacijski čin nije posijao sjeme razdora i nesnošljivosti u višenacionalnoj sredini kakva je krnjačka općina.


Vandalski čin koji su počinili takozvani navijači Hajduka na putu prema Zagrebu počinjen je danju i u nazočnosti većeg broja mještana Krnjaka, što tom barbarizmu daje dodatnu težinu, ali i dodatno upozorenje mjerodavnim institucijama, navodi SDSS. Upozorava kako »drznicima više nikakav problem nije provaliti u državnu instituciju – općinsku zgradu, kroz općinsku vijećnicu doći do srpske zastave, uzeti je i pritom maltretirati mještane« koji su se tu zatekli.


Podupirući općinskog načelnika Radu Kosanovića, SDSS poziva građane da ne reagiraju na taj »drznički čin« bez obzira na to koliko stvarao strah i nevjericu.SDSS poručuje kako mirnim i dostojanstvenim stajalištem svi zajedno drznicima trebaju dati do znanja kako njihov anticivilizacijski čin nije posijao sjeme razdora i nesnošljivosti u višenacionalnoj sredini kakva je krnjačka općina.

Stranka podsjeća kako je u skladu s pozitivnim zakonodavstvom Republike Hrvatske zastava srpske nacionalne manjine, a ne srbijanska zastava, »kako su maliciozno i tendenciozno« izvijestili neki elektronski mediji, izvješena na općinskoj zgradi punih devet godina i dosad nije bilo problema.


Sa zgrade općine Krnjaka, u blizini Karlovca, jučer popodne skinuta je i ukradena zastava srpske nacionalne manjine, a načelnik te općine Rade Kosanović za taj je vandalski čin optužio pripadnike Hajdukove navijačke skupine Torcide, koji su se u Krnjaku zaustavili na putu na finale nogometnog Kupa Hrvatske koji je sinoć održan u Maksimiru.


Skidanje zastave srpske nacionalne manjine sa zgrade općine u Krnjaku doveo je u pitanje suživot većinskog i manjinskog naroda na tom području, kazao je SDSS-ov saborski zastupnik Mile Horvat nakon stanke koju je u ime svog Kluba zatražio u Saboru povodom tog incidenta.


»Zastava srpske nacionalne manjine u Općini Krnjak stoji od 2004. godine i dosad ona nikome nije smetala jer je tijekom proteklih desetak godina izgrađen korektan suživot između većinskog i manjinskog naroda«, kazao je Horvat.


Očekuje reakciju Ministarstva unutarnjih poslova, kao i da pravosuđe napravi svoj posao, te osudu od Hrvatskog sabora.


Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je kako Hrvatska gradi društvo visokih demokratskih standarda, tolerancije, razumijevanja, uvažavanja i prava nacionalnih manjina. Neprihvatljiva je svaka diskriminacija, posebno diskriminacija naših građana s osnova ili s konotacijama nacionalnih ili međunacionalnih odnosa ili diskriminacije, rekao je Leko.