Oštre reakcije na ostavku članova radne skupine

SDP zatražio ostavku ministra obrazovanja Šustara; HNS: Ovo je najveća sramota ove Vlade

P. N.

Željko Jovanović i Sabina Glasovac / Foto 	Dragan Matic / CROPIX

Željko Jovanović i Sabina Glasovac / Foto Dragan Matic / CROPIX

Lista za Rijeku poručila je ministru: "Šustaru, vrati se kući, skuhali smo ti reformu!" Stranka Pametno smatra da je krajnji trenutak da ova nesposobna Vlada odstupi i raspiše izbore



Na ostavku cijele stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme na čelu s Borisom Jokićem reagirali su iz SDP-a i zatražili ostavku ministra obrazovanja Šustara.


“Moram najprije zahvaliti svim članovima ekspertne radne skupine što su u ovih godinu i nešto dana dali sve od sebe kako bi pokrenuli jedan projekt i pokazali da hrvatsko društvo može bolje i kvalitetnije. To je jedini način da dođemo do napretka”, rekla je Sabina Glasovac koja tvrdi da potrpore Vlade kurikularnoj reformi nikad nije bilo, prenosi televizija N1.


“Podrška reformi kurikuluma od strane Vlade postojala je samo u sferi deklarative i iz nje nikad nije izašla. Na kraju se dogodilo ono čega smo se bojali i na što smo upozoravali. Dokazalo se da ono s prve sjednice Sabora nije bio tipfeler. Nije se prepoznao nacionalni interes u ovoj reformi, a to je jedina reforma koju ova Vlada ima. Koju je naslijedila jer svoje nema. Ove ljude mogu zamijeniti neki drugi, ali je današnjim danom itekako dovedena opstojnost cijele reforme. Proces će se sigurno usporiti, a mislim da će ga i zaustaviti”, rekla je Sabina Glasovac, kako prenosi N1




“Nekima očito nije u interesu stručna reforma koja brine o učenicima, neki su je očito zamislili da bude politička i instrument nametanja određenih ideologija i svjetonazora. Smatramo da ministar Šustar mora podnijeti ostavku jer je jednom odlukom mogao promijeniti budućnost Hrvatske. Možda ovi dokumenti nisu savršeni, ali na njima se trebalo raditi. Ministar je propustio reagirati. Izgleda da Hrvatska uopće nema ministra obrazovanja. Ne donosi nikakve odluke, brani se šutnjom, njegovim resorom upravljaju drugi. Kada je samo formalni ministar neka i formalno podnese ostavku”, kazala je Glasovac.


Boris Jokić je rekao kako je Hrast jedan od onih koji opstruira reformu kurikuluma.


“Već par puta sam rekla da postoje određene grupacije u društvu kojima ne odgovara stručna reforma već ju žele pretvoriti u političku i nametnuti svoju ideologiju preko leđa naše djece”, upozorila je Glasovac.


Jovanović: Šustar je kukavički odšutio desant na reformu


Na ostavku članova ekspretnog tima osvrnuo se i SDP-ov zastupnik Željko Jovanović.


“Takozvani tipfeler  koji to očito  nije bio,  točka 11. iz Program Vlade koja je glasila “Zaustaviti trenutno cjelovitu kurikularnu reformu” ostvaruje se”, poručio je Jovanović.


“Ministar Šustar kukavički je odšutio desant na reformu “u ime obitelji” jer mu se jako  sviđa sjediti u njegovoj fotelji. I ništa ne činiti! Vrijeme je da se krene! Pred MZOS, na ulice i trgove! Za reformu obrazovanja i budućnost Hrvatske!”, napomenuo je Jovanović.


Negodovanje današnjim ostavkama izrazila je i Hrvatska narodna stranka.


Umjesto da u 21. stoljeću govorimo o napretku i cjeloživotnom obrazovanju kao neminovnosti današnjeg vremena, Hrvatska se, na našu žalost, susreće sa stopiranjem najvažnije od svih reformi – reforme školstva, poručio je danas HNS.


HNS smatra da je obrazovanje element bez kojeg nema naprednog društva i razvijenog gospodarstva i trebalo bi biti tema koja je iznad svakodnevne politike i oko koje postoji konsenzus.


“Nažalost, odnosnom prema radnoj skupini koja je radila na reformi školstva, Vlada Domoljubne koalicije i MOST-a pokazala je da nije tako. Nedopustivim miješanjem u reformu, stručnjaci su dovedeni u nemoguće radne uvjete, zbog kojih su bili prisiljeni zatražiti razrješenje, što je sramota ove Vlade i još jedan pokazatelj da politiziraju gdje god stignu”, napominje HNS.“Hrvatska je premala zemlja da ne bi na najbolji način ulagala u najbolje moguće obrazovanje svojih ljudi. Žalosno je što to ne vide oni koji bi trebali”, piše u HNS-ovu priopćenju.

Pametno: Krajnji je trenutak da Vlada odstupi


Stranka Pametno također je najoštrije osudila zaustavljanje Cjelovite kurikularne reforme.


Stranka Pametno se najoštrije protivi zaustavljanju Cjelovite kurikularne reforme od strane vladajuće koalicije te traži neodgodivu i neopozivu ostavku ministra Predraga Šustara, cijele Vlade, ali i saborskih zastupnika, posebice gospođe Rusak, koji su doveli do ostavke Ekspertne radne skupine. Otkako su na vlasti, svi oni uništavaju nam sadašnjost, a ne smijemo dopustiti da nam unište i budućnost.


Glavni prioriteti svakog modernog društva su obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje. Zato je ovo što se događa Hrvatskoj jedna od najvećih katastrofa od uspostavljanja samostalne države. Perfidno je zaustavljena Cjelovita kurikularna reforma, najvažnija od svih reformi koje su ikad planirane i započete u Hrvatskoj – naglasio je Ivica Puljak, tajnik stranke Pametno te dodao – Jedno su govorili u javnosti, a drugo radili u pozadini. Zato pozivamo sve građane na otpor ovoj politici, koja cijelo naše društvo vodi direktno u Srednji vijek. Oni žele zaustaviti našu djecu u gradnji budućnosti s naprednim zemljama svijeta i mi im to ne smijemo dopustiti.



“Poštovani ministre, kao dugogodišnji dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci sigurno znate koliko je važno stati ispred Vijeća i studenata te im svojim integritetom jamčiti kvalitetni i neometani radni proces i jednako tako kvalitetno i konkurentno obrazovanje. Danas ste nažalost pokazali da ste zaboravili sve što ste u svom profesionalnom vijeku mogli naučiti”, poručila je Lista za Rijeku ministru Predragu Šustaru.


“Žao nam je da niste smogli snage sjetiti se otkud ste došli, no podsjećamo Vas da je promjene nemoguće zaustaviti i da će one, neovisno o nama, teći ubrzano dalje. Zato bi za Vas bilo najbolje da se vratite kući jer smo Vam skuhali jednu dobru reformu!”, poručili su iz Liste za Rijeku.



“Upravo je vladajuća koalicija, u kojoj su najodgovorniji HDZ i MOST, zaustavila hrvatsku budućnost. To je najgore što se može dogoditi jednoj zemlji, a oni su je proveli u djelo. Svoj naum da će zaustaviti kurikularnu reformu, koji su objavili u programu Vlade, proveli su na najlicemjerniji i najpodliji način. Uplašeni reakcijom javnosti, zaustavljanje reforme su tada zatajili dok su i dalje nastavili raditi na svojem podlom naumu. Pa su prvo odgodili eksperimentalnu provedbu reforme, zatim su iz europskih fondova “zaboravili” povući već predviđena sredstva za edukaciju nastavnika, da bi na kraju, direktnim političkim utjecajem i pokušajem nametanjem hrastovskog svjetonazora u Jokićev stručni tim, doveli do ostavke ljudi koji su reformu provodili i na njoj danonoćno radili, čime su doveli i do potpunog zaustavljanja reforme. A sve je moglo biti drugačije. Trebali su samo dati čvrstu i nedvosmislenu podršku Borisu Jokiću i njegovom timu, kao i nastavnicima i njihovom rastućem entuzijazmu, kojega su pokazali u dosadašnjem radu na reformi. Upravo su nastavnici i njihov entuzijazam najvažniji dio obrazovanja. Bez toga niti jedna reforma neće uspjeti”, poručuju iz stranke Pametno.


“Krajnji je trenutak, stoga, da ova nesposobna Vlada odstupi i raspiše izbore. Takvo što, prema zadnjim anketama, pokazuje i zahtijeva i većina građana ove zemlje. Izgubili su obraz i legitimitet te očekujemo da odu s vlasti”, piše u priopćenju stranke Pametno.


Preporod: Upropašten posao 500 učitelja i nastavnika; tražimo ostavku ministra
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ocijenio je da aktualna vlast očito nije iskoristila posljednju priliku kojom bi sačuvala svoj reformski karakter, što se dalo naslutiti već nakon prvih reakcija vladajućih u ponedjeljak jer je pružena ruka članova Jokićeve skupine, bez ikakva osnova, okvalificirana ucjenom i ultimatumom.


»Umjesto da se prihvate opravdani zahtjevi članova reformske skupine, napose onaj zahtjev da se isplate sva dugovanja prema učiteljima i nastavnicima uključenim u projekt, vlast je odlučila ignorirati zahtjeve i samim time dovesti u pitanje nastavak započetog projekta. Naprečac je upropašten ozbiljan posao više stotina entuzijasta. Nakon što je zahtjeve »hrabro« odšutio, Predragu Šustaru preostalo je tek podnijeti neopozivu ostavku na ministarsku funkciju i tako spasiti barem vlastiti obraz kad već nije uspio spasiti nacionalno školstvo«, navodi u priopćenju predsjednik sindikata Željko Stipić.


»Vođeni krilaticom ‘Tuđe nećemo, svoje nemamo’ retrogradne su snage, i one vidljive i one nevidljive, odnijele još jednu važnu pobjedu nad onima koji su 16 mjeseci pokušavali spasiti što se spasiti da od naše zajedničke sutrašnjice. Danas su potučeni svi oni koji samo misle da se u Hrvatskoj može živjeti i drugačije i bolje. A jedno i drugo da treba proisteći iz drugačijeg odnosa naspram znanju, odgoju i obrazovanju«, navodi Stipić.


Ističe kako od promjena u školstvu, koje je osmislilo petstotinjak učitelja i nastavnika – praktičara, očito neće biti ništa.


»Hoće li biti ‘nekih drugih promjena’, tek će se vidjeti. Odgoj i obrazovanje će najvjerojatnije i dalje ‘tavoriti’ na marginama društvenih i političkih prioriteta. Hrvatska će očito još dugo biti zemlja beznađa, zemlja koju će se napuštati, zemlja čiji su se građani sami odrekli prosperitetne budućnosti«.


Stranka Hrid usprotivila se svakom političkom pritisku na stručnjake uključene u posao oko kurikularne reforme. »Ako se zbog političko-ideoloških rasprava ili onih poput ‘naš stručnjak je bolji od vašeg’ izgubi još jedna godina, Hrvatska će po tko zna koji put propustiti priliku da poboljša obrazovni sustav«, poručili su.


»Apeliramo da se prestane raditi po štetnom principu da sa svakom novom smjenom vlasti započinje ‘nova era’. Zar ni u čemu ne može biti kontinuiteta?! Pita li se itko od njih kako će 65 tisuća učitelja i nastavnika nakon zadnjih događaja biti motivirani i angažirani da bi mogli obrazovati učenike na drukčiji način i pripremiti ih za budućnost. Da ne spominjemo njihovu potplaćenost i druge aktualne probleme hrvatskog obrazovnog sustava. Politika je opet zakazala sa svojim plitkim i površnim pristupom, dok istodobno druge zemlje ulažući u obrazovni sustav odmiču naprijed«, ocijenili su u Hridu.


Akademija dramskih umjetnosti: Reforma obrazovanja je nacionalni interes


Podršku nastavku rada Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme dala je u srijedu Uprava zagrebačke Akademije dramske umjetnosti uputivši apel ministru Šustaru da odbaci zaključak saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i osigura sve potrebne radnje kako bi se reforma održala i počela provoditi.


»Sigurni smo kako iz pozicije sveučilišnog nastavnika razumijete kako se ne radi o političkom, već o pitanju temeljnog nacionalnog interesa«, poručili su ministru Šustaru.


»Predložene promjene nastavljaju se na brojne vrijedne pokušaje i inicijative započete u prethodnih 25 godina iz kojih su preuzeta dobra rješenja i pravci, te uzimajući u obzir da se dosadašnja procedura pripreme kurikularne reforme svojom formalnim pristupom, strukturiranim radom, poštivanjem zakonskih okvira i strateških dokumenata, te nadasve svojim sadržajnim rezultatima, bazira na jasno definiranim temeljnim vrijednostima obrazovanja i interesu djece i mladih, ne vidimo opravdanje za uključivanje dodatnih deset stručnjaka u ekspertnu grupu, predloženih od strane saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu«.


Iz Akademije dramskih umjetnosti podsjećaju kako su članovi radne skupine izabrani na javnom pozivu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na temelju profesionalnog životopisa i u skladu s propisanim mjerilima javnog poziva.


Podsjećaju i kako je od 15. ožujka do 15. svibnja provedena stručna rasprava o prijedlozima 52 kurikulumska dokumenta. Tijekom stručne rasprave pristiglo je 2759 komentara, od čega je 1846 u obliku zaključaka sa skupova učitelja i nastavnika, a 913 je komentara individualnih stručnjaka, institucija i organizacija. Na skupovima učitelja i nastavnika na kojima se raspravljalo o prijedlozima dokumenata sudjelovalo je 64.847 osoba.