Nova šansa

SDP već počeo s pripremama za lokalne izbore: Zlatko Komadina opet predložen za župana

Tihana Tomičić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

U nekoliko sredina već su počele kandidature za gradonačelnike i župane, a slučajno radi se baš o sredinama gdje svoj položaj u stranci žele očuvati oponenti predsjednika Zorana Milanovića



Pripreme za lokalne izbore 2017. u SDP-u su započele: naime, u nekoliko sredina već su počele kandidature za gradonačelnike i župane, a slučajno se radi baš o sredinama gdje svoj položaj u stranci žele očuvati oponenti predsjednika Zorana Milanovića.


Naime, suradnici Zlatka Komadine, Erik Fabijanić i Željko Lambaša, predložili su ovih dana na sjednici Županijskog odbora SDP-a PGŽ-a da se Komadina kandidira za novi mandat za župana, što je popraćeno pljeskom svih prisutnih, no Komadina je rekao da treba poštovati proceduru te je, iako se složio s prijedlogom, rekao da će to onda biti tema prve iduće sjednice županijskog Predsjedništva SDP-a ovoga mjeseca. Time su stvoreni preduvjeti da Komadina ostane kandidat za župana za izbore 2017. godine, čime će biti učvršćen njegov položaj u stranci. Koliko je dosad poznato, ni Ibler nema ništa protiv toga da upravo Komadina, koji se nedavno natjecao za šefa stranke nasuprot Milanovića, ostane župan u PGŽ i neće to pokušati opstruirati.


Problem u Splitu


No, situacija je drugačija u Splitu: ondje se gradonačelnik Ivo Baldasar pobojao za svoj položaj u stranci nakon rata s Iblerom u nedavnoj kampanji, kad je među ostalim Milanovića optužio da mu nalikuje na Goebelsa, te je članovima SDP-a ovih dana poslao SMS poruku da je rok za isticanje kandidatura za gradonačelnika Splita 9. svibnja ove godine. Ako se dotad nitko ne prijavi, Gradski odbor izglasat će, kako se čini, Baldasara ponovno za kandidata za gradonačelnika, i Ibler će se moći »slikati«. A poznato je da vrh stranke smatra da Baldasar zapravo više nema njihovu potporu za to mjesto – zato se spominju već i neka imena ljudi koji bi se mogli naći na Baldasarovu mjestu, ako njegov ovotjedni plan propadne.



Miriše na revanšizam


Opozicijska struja u SDP-u nezadovoljna je što je iz stranke isključen Ivan Vlahović u Požegi, čovjek koji je nedavno vodio kampanju Zlatka Komadine na internim izborima. Iako iz vrha stranke poručuju da je Vlahović isključen jer je izgubio na izborima za mjesne organizacije te da to nema veze s Komadininom kampanjom, on smatra drugačije.– Meni ovo miriše na revanšizam. Neću ulaziti u lokalne prilike u Požegi, ali tajming toga čina, kao i činjenica da je kolega bio šef mog izbornog stožera ondje, meni daju osnovu da mi to miriše na revanšizam, rekao je Komadina.


Primjerice, ime Darka Parića, bivšeg pomoćnika ministra uprave Arsena Bauka, ili Roka Andričevića, bivšeg pomoćnika ministra Vedrana Mornara. Kako se čini, na Ibleru smatraju da Ranko Ostojić ne bi bio dobar kandidat za Split u ovom trenutku – prvo, zato što je sada potpredsjednik SDP-a i imat će niz zaduženja oko funkcioniranja stranke, a drugo zato što je klima u Splitu nešto desnija od ostatka Hrvatske pa se smatra da bi Ostojić kao istinski ljevičar imao problem pobijediti u Splitu. Stoga se traži neko umjerenije rješenje, moguće i izvanstranačko.


Uspjeh plana


– Jasno da splitski SDP treba raspustiti nakon svega, i da se mora naći kandidat koji može ponovno pobijediti, rekao nam je ovih dana jedan član nacionalnog Predsjedništva SDP-a, no to je izjava koju se službeno još ne može čuti iz vrha SDP-a. Stoga bi Baldasarov plan mogao i uspjeti. I dok vrh SDP-sa smatra da je pobjeda SDP-a u Splitu imperativ, za Zagreb nisu tako sigurni, stoga je vjerojatno da će kandidat za gradonačelnika moći ostati Davor Bernardić.

On je sada i potpredsjednik stranke i teško ga je pokušati rušiti, stoga se očekuje da će i zagrebački SDP vrlo skoro utvrditi tu kandidaturu. Time će se svi »oporbeni« lokalni čelnici osigurati za novu šansu za opstanak i 2017. godine.