Prihodovali 39,4 milijuna kuna

SDP ove godine konačno na vrijeme predao financijsko izvješće

Hina



ZAGREB – U ponedjeljak istječe rok do kojega političke stranke Državnom izbornom povjerenstvu i Državnom uredu za reviziju moraju dostaviti financijska izvješća za prošlu godinu i objaviti ih na svojim internetskim stranicama, a nakon što je dvije prethodne godine kažnjavan zbog probijanja rokova, SDP je svoje izvješće ove godine objavio na vrijeme.


U izvješću objavljenom na SDP-ovoj internetskoj stranici u subotu stoji kako je stranka 2014. završila s viškom prihoda od 6,1 milijun kuna.


SDP je uprihodovao ukupno 39,4 milijuna kuna, od čega najveći dio čine prihodi po posebnim propisima koje stranke dobivaju iz državnog i lokalnih proračuna, ovisno o broju zastupnika ili vijećnika u predstavničkim tijelima. Iz tih izvora stranka je lani uprihodovala 33,9 milijuna kuna.




Od članarine su uprihodovali nešto više od 2,1 milijun kuna, a od imovine 2,12 milijuna. SDP je primio ukupno 274 tisuća kuna donacija, a sam je donirao 5,1 milijun.


Ukupni rashodi stranke u 2014. iznosili su nešto više od 33 milijuna kuna.


SDP je na plaće i druga davanja za 47 zaposlenih potrošio oko 6,4 milijuna kuna, a dodatnih 3,3 milijuna kuna platili su intelektualne i osobne usluge.


Višak od 6,1 milijun kuna stranka će koristiti za djelomično pokrivanje manjka prenesenog iz ranijih godina.


Financijsko izvješće dan ranije je objavio HNS, koji u 2014. također bilježi višak prihoda, nešto manji od 202 tisuće kuna.


Prihodi stranke iznosili su nešto više od 10,2 milijuna kuna, najveći dio također iz državnog i lokalnih proračuna, iz kojih je stranka dobila ukupno 7,2 milijuna kuna. Stranka je prikupila 997 tisuća kuna donacija.


Rashodi HNS-a u 2014. iznosili su 10,04 milijuna. Na plaće je potrošeno 3,6 milijuna, na intelektualne i osobne usluge 379 tisuća kuna.


I IDS je prošlu godinu završio u plusu, od 395 tisuća kuna. Stranka je, naime, uprihodovala 3,7 milijuna kuna, a potrošila 3,3 milijuna kuna. Glavnina prihoda također je ‘stigla’ iz gradskih (1,5 milijuna) te državnoga proračuna (oko milijun kuna), a od članarina je prikupljeno 320 tisuća kuna.


Trećinu rashoda, dakle 1,1 milijun kuna, čine troškovi deset djelatnika. Deset donatora, šest tvrtki i četvero građana stranci su dali 74.700 kuna.