Pripreme za EU izbore

SDP-ovci nabacili računicu: Na europskim izborima žele osvojiti točno 203.042 glasa

Tihana Tomičić

Usporedbe radi, na zadnjim europskim izborima 2014. godine u PGŽ-u je SDP osvojio 24.869 glasova, a u Gradu Zagrebu 56.578



RIJEKA Glavni cilj SDP-a na izborima za Europski parlament je osvajanje točno 203.042 glasa, što bi donijelo poželjna tri mandata, a sada je poznato i koliko točno glasova vrh stranke očekuje u svakoj od županija.


Tako je zadatak zagrebačkog SDP-a da osvoji najmanje 48.695 glasova, a u Zagrebačkoj županiji 13.586 glasova. U Splitsko-dalmatinskoj županiji zadatak je 23.042 glasa, a tek onda slijedi Primorsko-goranska županija 18.859 glasova, te Osječko-baranjska s 10.237 glasova. Sve ostale županije imaju zadatak osvajanja po manje od deset tisuća glasova – primjerice, Istarska 8.888, Krapinsko-zagorska pet tisuća, Sisačko-moslavačka oko 6.500 itd.

Usporedbe radi, na zadnjim europskim izborima 2014. godine u PGŽ-u je SDP osvojio 24.869 glasova, a u Gradu Zagrebu 56.578, ali je tada nastupio u savezu s HNS-om, IDS-om i HSU-om, koji su sada razasuti u različitim kombinacijama.


Ove brojke dio su kampanje SDP-a pod nazivom »siguran glas«, koja govori o metodama pristupa biračima, a o tome će danas biti riječi i na zajedničkom sastanku Predsjedništva SDP-a s predsjednicima svih županijskih organizacija te klubom zastupnika, što je dio redovitih priprema za EU izbore.




Vidljivo je da su SDP-ovci postavili ciljeve koji su ponešto manji nego prije pet godina, ali također je upitno i mogu li ih ostvariti u situaciji kada Amsterdamska koalicija raste i preuzima dio birača na lijevom centru, a također paralelno opada i broj aktivnih članova u SDP-u. Prema neslužbenim informacijama, u ažuriranju članstva na kojemu vrh stranke trenutno radi upravo u sklopu priprema za EU izbore, od tridesetak tisuća članova stranke otprije nekoliko godina, sada je svoj interes za nastavak rada u stranci iskazalo tek 12.000 ljudi. No, postupak ažuriranja je još u tijeku, pa to možda ipak nije konačan broj.


Kako je poznato, sam predsjednik stranke Davor Bernardić na sebe je preuzeo obavezu da SDP osvoji tri mandata, inače je spreman politički odgovarati.