Koalicijski partneri na mukama

SDP-ov prijedlog izazvao nedoumice: HSS i HSLS još ne znaju što će s Karamarkom

Dražen Ciglenečki

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Darinko Kosor izjavio je novinarima da se tek mora upoznati sa SDP-ovim zahtjevom i da je stoga prerano za odluku o Karamarku. Bandić i HSP AS će vjerojatno biti uz šefa HDZ-a



ZAGREB  Tomislav Karamarko dosad nije rekao da će zastupnici HDZ-a glasovati protiv SDP-ovog zahtjeva da se njemu u Saboru izglasa nepovjerenje, ali to se valjda podrazumijeva. Znakovito je, međutim, da niti jedan Karamarkov značajniji koalicijski partner još nije bezrezervno podržao prvog potpredsjednika Vlade, premda se razložno može procjeniti da će Milan Bandić i HSP AS biti uz njega.


S druge strane, čelnici više stranaka parlamentarne većine upadljivo oklijevaju i javno ističu da nisu donijeli odluku kako će njihovi zastupnici glasovati o SDP-ovom zahtjevu, iako nemaju na raspolaganju isuviše vremena, ni mjesec dana.



Most nezavisnih lista objavio je u subotu na svome Facebooku, vezano za navodni sukob interesa prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, da su aktualna događanja oko  Karamarka »prije svega HDZ-ov problem« i da »Most s takvim stvarima uopće nema problema«.   »Aktualna događanja oko Tomislava Karamarka su prije svega HDZ-ov problem.  Naš fokus je briga o nacionalnim interesima, a ne osobnim političkim pozicijama«, naveo je Most na Fecebooku. Dodao je da »nema ‘svetih imena’, nema pojedinaca čija bi politička pozicija bila važnija od cijele Vlade, a još manje od dobrobiti Hrvatske«.  »Pojedini zastupnici Mosta iznijeli su osobno stajalište o slučaju Karamarko, a ne stav Mosta koji zasigurno neće biti uvjetovan razmišljanjem o destabiliziranju Vlade nego visokim etičkim principima na kojima je zasnovan Most«, ističe se u Mostovoj objavi. Prethodno je Mostov zastupnik Jure Martinović izjavio da je i prije bilo ovakvih afera i da opozicija želi destabilizirati parlamentarnu većinu što Mostu nikako ne odgovara.


Neodređeni odgovori




Božo Petrov se pritom pokriva Povjerenstvom za utvrđivanje sukoba interesa, čiji zaključak Most željno iščekuje, ali koji možda neće stići prije glasovanja o Karamarku u Saboru.


– Nepošteno je od SDP-a što su požurili sa svojom inicijativom, umjesto da su pričekali pravorijek jednog neovisnog tijela koje je relevantno za ovu materiju, požalio se jučer jedan Mostov dužnosnik.


No, ostali Karamarkovi koalicijski partneri čak se ne izvlače na Povjerenstvo što ga vodi Dalija Orešković. Tako je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor jučer, prilikom proslave 27. godišnjice svoje stranke, izjavio novinarima da se tek mora upoznati sa SDP-ovim zahtjevom i da je stoga prerano za odluku o Karamarku.


– Dok ne vidimo točke dnevnog reda, dok ne vidimo predlagače, a koliko ja znam predlagač je Zoran Milanović koji je dosad bio jednom na sjednici Sabora. Pošto nikada ne dolazi na Sabor, ne znam što čovjek misli. Kada počne dolaziti na Sabor, znat ćemo što čovjek misli, krajnje je neodređen bio Kosor, iz čijih bi se riječi moglo zaključiti da je njemu jako važno što će o Karamarku kazati Milanović.A iz izjave predsjednika HSS-a Krešimira Beljaka može se čak iščitati da bi on htio da Most presudi Karamarku u Saboru.


Prvi potpredsjednik Vlade potvrdio je u intervjuu za Media Servis da se u Banskim dvorima razgovaralo o odnosima hrvatske države i MOL-a. – Izuzeo sam se od bilo kakvog odlučivanja oko Ine i MOL-a, ako dođem u poziciju da Vlada bilo što oko toga radi i odlučuje. No, dosad nisam bio u toj poziciji. Bilo je nešto neslužbenih razgovora među kolegama, ali i mojih jasno izraženih stavova što mislim o MOL-u, Ini, arbitražama i nacionalnim interesima, izjavio je Karamarko


Kovač siguran


– Nije dobro u ovom slučaju prebacivati lopticu HSS-u. Tu su gospoda iz Mosta. Oni znaju što rade pa neka postupe po vlastitoj savjesti. Cijelo vrijeme govore da im je Hrvatska na prvom mjestu i da neće dopustiti nikakve koruptivne radnje pa neka se sada izvole pokazati, pozvao je Beljak Most. Predsjednik HSS-a, inače, smatra da je Karamarkova afere učinila veliku političku štetu Vladi.


HDZ je na HSLS-ovom svečanom skupu predstavljao ministar vanjskih poslova Miro Kovač. On je ipak nedvosmisleno branio predsjednika HDZ-a, možda i zato što misli da slučaj poslovnih veza Karamarkove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem nije Vladi nanio štetu.


– Nema nikakve štete. Riječ je samo o političkim igricama koje su u funkciji prikrivanja neefikasnosti i idejne praznine oporbe. Oni nemaju nikakve inicijative pa se bave nekakvim opozivima u Saboru. Ali, od toga nema ništa. Karamarko je sve vrlo jasno rekao. Uvjeren sam da tu nema nikakvog sukoba interesa, naglasio je Kovač.