Zapinju pregovori

SDP i HNS nisu ni sklopili koaliciju, a već se bave foteljom direktora Zagrebačkog holdinga

Tihana Tomičić

arhiva NL

arhiva NL

Zbog toga što HNS ne da mjesto na čelu Holdinga, ovih dana pregovori intenzivno traju. Glavni razlog zašto SDP u pregovorima nastupa tvrdo jest anketa koja je nedavno provedena, a koja SDP-ovu listu za Gradsku skupštinu smješta na prvo mjesto, sa oko 26 posto glasova, ispred HDZ-a, Bandićeve liste i svih ostalih, te daleko ispred HNS-a



 Iako će SDP i HNS surađivati u cijelom nizu gradova, općina i županija na predstojećim lokalnim izborima, svi ti razgovori su praktički obustavljeni dok se ne postigne dogovor oko Grada zagreba, gdje bi SDP podržao Anku Mrak Taritaš za gradonačelnicu, ali i gdje traži mjesto predsjednika Skupštine i jednog zamjenika gradonačelnika, te direktora Holdinga.


Zbog toga što HNS ne da mjesto na čelu Holdinga, ovih dana pregovori intenzivno traju. Glavni razlog zašto SDP u pregovorima nastupa tvrdo jest anketa koja je nedavno provedena, a koja SDP-ovu listu za Gradsku skupštinu smješta na prvo mjesto, sa oko 26 posto glasova, ispred HDZ-a, Bandićeve liste i svih ostalih, te daleko ispred HNS-a. To daje SDP-u i Davoru Bernardiću start da traži ne samo dominaciju na listi, nego i sve ove spomenute funkcije, dok HNS-ovci, svjesni da su u prednosti samim time što SDP nije uspio iznjedriti svog kandidata za gradonačelnika, jasno – nerado popuštaju.


Nagađa se da HNS mjesto šefa Holdinga čuva za ekonomista Josipa Budimira koji je prešao iz HSLS-a i sada je glavni autor programa kandidatkinje Mrak Taritaš, no SDP nastavlja inzistirati. Iako je Holding zapravo financijski šupalj i predstavlja vreću bez dna, ipak je glavna moć u Gradu Zagrebu u Holdingu, i o tom mjestu će na kraju ovisiti kompletan paket aranžman između HNS-a i SDP-a na lokalnim izborima 2017. Međutim, HNS na priču oko Holdinga uopće ne gleda kao SDP.




»Kakav Holding, pa to je Bandićev produkt, cijela stvar se upravo svodi na to da se Holding reformira. Tu su i vrtići i kultura i tramvaji, i sve u jednom, pa to treba reformirati«, kaže nam jedan od pregovarača iz HNS-a. Poanta: HNS želi da se dogovore politička mjesta – HNS-ova gradonačelnica, SDP-ov jedan zamjenik i predsjednik Skupštine, broj mjesta na listi, te jedan nezavisni zamjenik (spominje se ponuda Borisu Jokiću), a o Holdingu koji zahtijeva temeljitu reformu razgovarat će se kasnije, i to ne kao o cjelini, poručuju iz HNS-a.


Ljuti ih i što iz SDP-a informacije s pregovora cure van: »Pa nismo babe s placa da pregovore vodimo preko novina«, kažu u HNS-u.


Očito, sad obje strane kupuju vrijeme, ali do kraja tjedna sigurno će se održati bar još jedan krug pregovora.