Afera "dnevnice"

SDP će podržati skidanje imuniteta Sauchi: ‘ U interesu svih je da se istina dozna’

Hina

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Državno odvjetništvo zatražilo je za Tomislava Sauchu, šefu kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića, lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka



Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić izjavio je u Saboru da će SDP podržati skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi, što je u četvrtak od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) zatražilo Državno odvjetništvo.


»Što se tiče skidanja imuniteta, naravno i u okviru ovoga , naravno da ćemo podržati skidanje. To je u interesu svih . Ovdje se istina mora saznati. Što se prije sazna to je za sve bolje. Dakle, stojimo čvrsto kod toga, idemo po istinu, tražimo da se ona utvrdi. Svima nam je to u interesu«, kazao je Miljenić.


Dodao je da je SDP načelno, čim je počela afera »Dnevnica «, zatražio brzu istragu. »Moram reći da mi je drago da ona ide brzo. I dalje ćemo inzistirati da bude pravedna, bez političkog utjecaja i da ide što prije«, dodao je .




Na upit novinara vjerujete li Sauchi da on nije dio te afere, Miljenić je kazao da može govoriti samo u svoje osobno ime i da njemu kao čovjeku vjeruje.


Andro Krstulović Opara (HDZ) samo je kratko izjavio da je primio tu informaciju i da je na MIP-u da to razmotri, te da će o skidanju imuniteta odlučiti MIP.


Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek sazvao je sjednicu povjerenstva za petak u 8.30 na kojoj će temeljem zahtjeva DORH-a odlučivati o skidanju imuniteta SDP-ovom zastupniku Tomislavu Sauchi zbog spornih isplata dnevnica za putovanje u inozemstvo trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića.


Državno odvjetništvo zatražilo je za Tomislava Sauchu, šefu kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića, lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka.


Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je više od tristo tisuća kuna.


Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju, a savjetnici bivšeg premijera su izjavili kako nisu išli na sporna putovanja i dobili dnevnice.