Za Istanbulsku konvenciju

SDP: Vlada podilazi “klerikalnim udrugama”, a nasilja u obitelji sve je više

Hina

foto: fAKTIV

foto: fAKTIV

Do sada je Istanbulsku konvenciju potpisalo 15 zemalja članica EU, od kojih mnoge vode konzervativne, demokršćanske vlade, i na taj su način omogućile bolju zaštitu ponajprije žena u obitelji i borbu protiv nasilja uopće skupom snažnih mjera, istaknuo je Bernardić.



ZAGREB – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da se ne skriva i da ne čeka još šest mjeseci za civilizacijski iskorak ratificiranja Istanbulske konvencije, a predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića da već sutra na dnevni red sjednice uvrsti tu točku kako bi se raspravila i već u petak izglasovala.


Čelnik SDP-a podsjetio je da je predsjednik Vlade Plenković prije godinu dana obećao ratificiranje Istanbulske konvencije, no ona još nije stigla na dnevni red Sabora iako je SDP na Dan žena, 8. ožujka taj dokument uputio u proceduru na ratifikaciju.


Riječ je o skupu snažnih mjera za borbu protiv nasilja u obitelji, ponajprije nad ženama, što je najzastupljeniji oblik nasilja, rekao je.




Hrvatska je još 2013. potpisala Istanbulsku konvenciju i ne znam što vladajući čekaju s ratifikacijom i čega se opet boje, dodao je Bernardić.


Do sada je Istanbulsku konvenciju potpisalo 15 zemalja članica EU, od kojih mnoge vode konzervativne, demokršćanske vlade, i na taj su način omogućile bolju zaštitu ponajprije žena u obitelji i borbu protiv nasilja uopće skupom snažnih mjera, istaknuo je Bernardić.


Bernardić: Obiteljsko nasilje je u porastu


Obiteljsko nasilje u Hrvatskoj je u porastu, ustvrdio je Bernardić, navodeći podatke iz 2016. po kojima je počinjeno 2408 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je porast od deset posto, koliko je porastao i postotak žena žrtava (1948), a teška ubojstva bilježe rast od čak 78 posto, gdje je od 19 ubijenih 15 žena.


Bernardić je te podatke ocijenio alarmantnima te naglasio kako upućuju na to da je nužna hitna borba protiv nasilja, pogotovo nad ženama. Uloga države je osigurati ženama da budu zaštićene, a da nasilnicima više nikada ne padne na pamet da učine nešto slično, poručio je Bernardić.


»Onaj tko tuče ženu je kukavica i papak, a država će mu omogućiti da se tako i osjeća u svim sferama javnoga i društvenog života«, rekao je Bernardić te dodao kako nisu mnogo hrabriji ni oni koji ne žele ratificirati Konvenciju i omogućiti snažne mjere protiv nasilja nad ženama.



Saborki zastupnik SDP-a Joško Klisović ustvrdio je da Istanbulska konvencija nema nikakve veze s rodnom ideologijom, nego je u pitanju izlika da je se ne ratificira ili da se dijelovi Konvencije ograniče u primjeni. SDP neće pristati na Konvenciju koja nije cjelovita, dodao je.


»Šaka u glavu i metak u čelo nije pitanje rodne ideologije, nego primitivizma i kaznenog djela koje se mora učinkovito i brzo sankcionirati«, poručio je Klisović, dodajući da Istanbulska konvencija za to daje čvrsti okvir.



Hrvatskoj treba nulta tolerancija protiv nasilja nad ženama, ustvrdio je i upitao Plenkovića zašto je dvoje ‘njegovih’ europarlamentaraca glasovalo protiv mjera za borbu protiv nasilja nad ženama. To je civilizacijski iskorak i ne može čekati, upozorio je čelnik SDP-a te dodao da se Hrvatska ne smije sramotiti i ne poduzimati ništa.


Postavlja se pitanje jesu li oni koji štite nasilje bolji od onih koji nasilje provode, rekao je Bernardić te ustvrdio kako nisu, uz poziv vladajućima da što prije ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Ili si protiv nasilja ili ga štitiš, poručio je.


Leaković: Vlada se ne može i ne želi suprotstaviti udrugama »Vigilare« i »U ime obitelji»


Čelnica Foruma žena SDP-a Karolina Leaković također je zatražila žurnu ratifikaciju Istanbulske konvencije.


Nama u Forumu žena jasno je da su pritisci konzervativnih i klerikalnih moćnika na HDZ i Vladu veliki, rekla je te dodala da je zadnji primjer bio prijedlog obiteljskog zakona.


Premijer je zakon ekspresno povukao, no, nažalost, sankcija nije bilo ni za ministricu Murganić ni za one koji su ga pisali, a radna grupa i dalje djeluje u istom sastavu pa je pitanje kakav novi prijedlog zakona možemo očekivati, poručila je Leaković.


Forumu žena SDP-a jasno je da je ova Vlada slaba i da se zahtjevima desničarskih udruga, poput »Vigilare» i »U ime obitelji«, te istaknutih konzervativnih pojedinaca ne može i ne želi suprotstaviti, ocijenila je.



Odgovarajući na novinarsko pitanje Bernardić je rekao da je saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor izglasovao Sabor, a ako HDZ ne želi da povjerenstvo za koje su i sami glasovali radi, postavlja se pitanje čega se HDZ i Plenković boje i što skrivaju. Po njemu, to je razlog da ih ispita i DORH.


Na pitanje znači li to da je SDP spreman opstruirati rad Sabora ne profunkcionira li povjerenstvo, Bernardić je odgovorio da će SDP pronaći način da istina izađe na vidjelo.


Ne bi me začudila HDZ-ova opstrukcija povjerenstva, rekao je Bernardić te upozorio da svaki dan stižu novi dokazi da se i pod privremenom upravom izvlači novac iz Agrokora te da Plenković još nije odgovorio ni na jedno pitanje koja mu sustavno postavlja.



Čini nam se da se u pitanjima rodne ravnopravnosti premijer oslanja na spomenute udruge i desničarske krugove, rekla je te dodala kako ne znaju što im je obećao i je li im obećao da neće biti ratifikacije Istanbulske konvencije za koju je prije nekoliko mjeseci obećao ratifikaciju u najkraćemu mogućem roku.


Leaković je Plenkoviću poručila da Hrvatska mora ratificirati Konvenciju jer su podatci o nasilju u obitelji i prema ženama alarmantni, a taj dokument od vlada zemalja potpisnica traži unapjređenje zakonodavstva i stvaranje održivog financijskog okvira za prevenciju nasilja prema ženama.


Premijera je podsjetila da je svaka treća žena u Europi bila žrtva rodno uvjetovanog nasilja, a 2016. u Hrvatskoj je zabilježen najveći porast ubojstava žena u zadnjih sedam godina – 16 žena ubili su bliski muškarci. Pitanje je zašto premijeru, HDZ-u i Vladi nije stalo do fizičke, zdravstvene i ekonomske sigurnosti žena, istaknula je Leaković i dodala da je Hrvatska prema najnovijem indeksu rodne ravnopravnosti u EU na začelju, zajedno s Grčkom, Rumunjskom, Mađarskom i Slovačkom.


Rodnu ideologiju nazvala je iskrivljenim tumačenjem koje plasiraju klerikalne udruge i spin koji se pokušava nametnuti javnosti jer je pitanje roda u hrvatsko zakonodavstvo uvedeno i prije Istanbulske konvencije.


Nadamo se da odgovor na pitanje kada ćemo ratificirati Istabulsku konvenciju nije u rukama udruga »Vigilare« i »U ime obitelji«, Vice Batarela, Željke Markić i desničara koji, kako mi se čini, određuju smjer u kojem će ići obiteljska politika i politika rodne ravnopravnosi u Hrvatskoj, zaključila je Leaković.