Očekivana odluka

SDP: Ustavni suci su povlaštene mirovine vratili radi njih samih

Zlatko Crnčec

Mandat sljedeće godine istječe za njih šestero pa će im to omogućiti da odu u povlaštenu mirovinu. Prvo su si osigurali da mogu vječno predavati, a sada su si osigurali i povlaštene mirovine, kažu u SDP-u 



ZAGREB  Prošlotjedna odluka Ustavnog suda kojom se ponovo uvodi institut povlaštenih mirovina za saborske zastupnike, suce Ustavnog suda i predsjednika Republike Ivu Josipovića nije izazvala nikakav potres ni u SDP-u ni u vladajućoj koaliciji. Iako je jedan od razloga i taj što su gotovo svi zastupnici na godišnjem odmoru, najvažniji se uzrok izostanka bilo kakvog nemira u SDP-u čini taj što u toj stranci smatraju da su ustavni suci ovu odluku u prvom redu donijeli zbog sebe samih.


   – Mandat sljedeće godine istječe za njih šestero pa će im to omogućiti da odu u povlaštenu mirovinu. Već se dvije godine po saborskim kuloarima priča da će Ustavni sud ovako presuditi. Prvo su si osigurali da mogu vječno predavati, a sada su si osigurali i povlaštene mirovine. To je definitivno glavni razlog donošenja ovakve odluke. Naravno, uz to što su dali predsjedniku odnosno predsjednici Ustavnog suda pravo ljetovanja u državnoj rezidenciji i pravo da bude štićena osoba. Takva je praksa inače potpuno neuobičajena u Europskoj uniji.


   Sramotna rečenica


Na primjer, predsjednik Europskog suda putuje ekonomskom klasom i nema status štićene osobe, rekao nam je jedan član vodstva SDP-a. Osim toga, ljudima u SDP-u jako je zasmetala i rečenica kojom se obrazlaže zašto je pravo na povlaštenu mirovinu vraćeno i aktualnom predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.




   – Napisati da je Josipović sigurno imao u vidu povlaštenu mirovinu kada se kandidirao za funkciju predsjednika Republike je jedna sramotna i odvratna rečenica. Vjerujem i da će se sam predsjednik uskoro oko toga očitovati. Nitko od nas zastupnika SDP-a nije se odlučio kandidirati zbog toga jer je u vidu imao povlaštenu mirovinu, rekao je ovaj član vodstva SDP-a.


   U SDP-u odlučno odbijaju bilo kakvu mogućnost da bi zbog ovakve odluke moglo doći do nemira u redovima njihovih zastupnika. Naime, kada su se početkom 2012. donosile izmjene Zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika kojima se ukidao institut povlaštene mirovine dio zastupnika SDP-a imao je uvjete za njeno aktiviranje. Međutim, nitko od njih nije mirovinu aktivirao na jedan dan neposredno prije stupanja na snagu tih izmjena i onda je zamrznuo. Tim se manevrom, naime, poslužilo osmero zastupnika drugih stranka koji su zbog toga doživjeli oštre javne krtike. Oni su si omogućili da nakon završetka mandata zastupnika mogu aktivirati povlaštenu mirovinu. S druge strane oni koji to tada nisu učinili, činilo se tada, praktički su se odrekli prava na nju. Međutim, prošlotjednom odlukom Ustavnog suda to im je pravo sada vraćeno.   

Stvar principa


– To nas nimalo ne opterećuje. Kada završe saborski mandat oni koji ne budu na listi za novi saziv, a imaju sve uvjete za odlazak u povlaštenu mirovinu imaju puno zakonsko pravo da to i naprave. Istina, stranka još uvijek nije donijela političku odluku o tome, rekao je član vodstva SDP-a.  

  Nekadašnji ministar unutarnjih poslova u Vladi Ivice Račana Šime Lučin jedan je od onih koji je imao pravo početkom 2012. aktivirati povlaštenu mirovinu, ali to nije učinio.


   – Uopće me ne zanima što mi je Ustavni sud sada vratio tu mogućnost. Još sam dovoljno mlad da mogu raditi i ne pomišljam uopće na načine na koje bi mogao otići u mirovinu, rekao je Lučin. I u HDZ-u je bilo zastupnika koji prije dvije godine nisu aktivirali povlaštenu mirovinu iako su imali zakonsko pravo na nju. To su nekadašnja premijerka Jadranka Kosor i nekadašnji ministar financija Ivan Šuker.


   – Povlaštenu mirovinu tada nisam aktivirao iz principijelnih razloga. Još uvijek ne razmišljam o tome na koji ću način otići u mirovinu. Kada za to stigne vrijeme vidjet ću što ću napraviti, rekao je Šuker