Reforma

SDP: ‘Škola za život’ nepripremljena, primjenu bi trebalo odgoditi

Hina

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak



ZAGREB Primjenu kurikularne reforme trebalo bi odgoditi jer nije dobro pripremljena, edukacija nastavnika nije bila dovoljna, a toga je svjesna i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, jer nije odradila zadaću, a sve bi to moglo imati dalekosežne negativne posljedice, smatraju u SDP-u.


Član Predsjedništva SDP-a Rajko Ostojić izrazio je bojazan da bi se mogla ponoviti situacija kada je ministrica Divjak bila prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu i kada je njegov rejting pao za oko 20 posto na rang listama najuspješnijih.


Ostojić je upitao je li to reforma HDZ-ove Vlade ili HNS- a i ministrice Divjak, navevši da se bivši ministar i posebni savjetnik predsjednika Vlade za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine Radovan Fuchs ograđuje te kaže da se potrošilo puno novaca, da je moglo i bolje te da ju treba odgoditi, dok predsjednik Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije premijer Andrej Plenković šuti, a ministrica Divjak za to vrijeme docira.




Ministrica je, podsjetio je Ostojić, najavljivala veću uključenost roditelja u obrazovanje djece, a neizravno ih optužuje da falsificiraju ispričnice te administrativno želi opteretiti liječnike. Rekla je, dodao je, i da želi rasteretiti nastavnike i razmišljati holistički, a učinila je upravo suprotno i pokazala kako ne bi trebalo raditi.


SDP podržava povećanje plaća ne samo u zdravstvu, nego i u školstvu, ali ministrica Divjak nije napravila domaću zadaću, jer je prije više od godinu dana, u svibnju, potpisan kolektivni ugovor za učitelje i nastavnike, no nije učinjeno ništa.


Čekala zadnji trenutak, smatra Ostojić, jer za 7 dana počinje nastava, pola milijuna ljudi, djece i učitelja ulazi u škole, 465 tisuća učenika, 40 tisuća nastavnika, 300 savjetnika i mentora.


Ostojić smatra kako bi bilo dobro da je ministrica poslušala savjet struke, Agenciju za odgoj i obrazovanje, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, sindikate Preporod i Sindikat hrvatskih učitelja, Udrugu hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, koji su ju argumentirano pozivali da se ne ide u frontalnu primjenu reforme ove godine.


Sada je i sama svjesna da će biti velikih problema i da virtualna priprema nije bila dovoljna, da nije bilo edukacije “face to face”, ustvrdio je Ostojić istaknuvši da je obrazovanje temelj svega.


Na konstataciju kako istraživanja pokazuju da program Škole za život ima potporu roditelja, da je pozitivan iskorak u reformi obrazovanja te da je novi kurikulum bolji od dosadašnjega, Ostojić je odgovorio kako je to istraživanje provelo samo Ministarstvo, koje je ocjenjivalo samo sebe te je uputio na istraživanje Instituta Ivo Pilar koje je eksperimentalnom programu dalo ocjenu dovoljan (2) što smatra nedopustivim.


To je list papira koji treba maknuti, poručio je Ostojić. Škola za život, dodao je, obuhvaća samo trećinu učenika, 1. 5. i 7. razred, dok strukovne škole nisu zahvaćene.


Učenicima je poželio puno uspjeha u školi, roditeljima strpljenja, ministrici da se uhvati domaće zadaće i utvrdi gradivo. Ona je shvatila da virtualna edukacija aplikacijom Loomen ne daje rezultate, ona je dobra za informiranje, ali ne može zamijeniti izravnu komunikaciju.


“Ipak, želimo da reforma uspije”, poručio je Ostojić.


Odgovarajući na pitanje o mogućim posljedicama, Ostojić je upozorio kako bi sve to moglo imati dalekosežne negativne posljedice, izdvojivši loše rezultate na PISA testovima te na nepripremljenost za tržište rada u kontekstu strukovnoga obrazovanja.


Štrajk podržava kao demokratsko pravo, iako osobno nije član sindikata, nikad nije štrajkao pa neće ni sada, jer drži da to nije svojstveno liječničkoj profesiji.


Podsjetivši da je 2014. iz Hrvatske otišlo 400 tisuća ljudi, Ostojić je istaknuo kako bi se, premda je među njima bilo i liječnička i medicinskih sestara, moglo očekivati da su liste čekanja kraće, no one su još duže.


Očito je da sustav loše funkcionira, nevjerojatno je da je ministar Kujundžić parafirao granski kolektivni ugovor koji Vlada, nažalost nije prihvatila. To se u Hrvatskoj do sada nikad nije dogodilo, a niti u jednoj uređenoj državi, upozorio je te podsjetio da je 2014. za njegova mandata potpisan KU koji i danas vrijedi.


Potpisan je, dodao je, u vrijeme negativnog BDP-a koji je u međuvremenu konstantno rastao. Novca ima i treba ga izdvojiti za povećanje 7 posto za liječnike i medicinske sestre i 6 posto za učitelje i profesore i te pravedne zahtjeve treba pozitivno riješiti, istaknuo je Ostojić.


Ostojić je, odgovarajući novinarima, rekao da očekuje ostanak SDSS u koaliciji. “Kao i uvijek stvori se frka i ostane u koaliciji”, smatra Ostojić dodavši kako je to već viđeno.


U vezi kampanje SDP-ova predsjedničkog kandidata, Ostojić je rekao kako ima punu potporu stranke.