Kraj za nezaštićene radnike

SDP: Promjene Zakona o poticanju zapošljavanja izazvat će kaos na tržištu rada

Hina

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

"Najavljuju kako rade kozmetičke promjene, ali zapravo je riječ mjeri koja će značiti kraj za brojne radnike koji su i sad nezaštićeni, ovise o ugovorima na određeno ili rade za minimalac. Ako ovo zaživi, ionako potplaćene radnice u trgovinama mijenjat će besplatna mlada radna snaga. Trgovačkim lancima će se tako omogućiti da otpuste trenutne radnike te dodatno zarade na besplatnoj radnoj snazi", rekao je Bernardić



ZAGREB SDP-ovi zastupnici danas su se oštro usprotivili promjenama Zakona o poticanju zapošljavanja kojima se mijenja model stručnog osposobljavanja mladih.


“Nastavlja se princip koji je obilježio dosadašnji rad ove Vlade – pomaže se onima koji imaju, na štetu onih koji nemaju. Pritom se u potpunosti ignoriraju sindikati, kao zakoniti socijalni partneri, a izmjene zakona provlače se u hitnoj saborskoj proceduri. Ključna promjena je mijenjanje mjere stručnog osposobljavanja mladih koja se proširuje na apsolutno sve srednje stručne spreme. Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa je uvedeno 2012. godine, u alarmantnom trenutku kad je zbog recesije na ulicama bilo gotovo 400.000 nezaposlenih, među kojima velik broj mladih sa završenim fakultetom. Današnje proširenje mjere, bez ikakve iznimke, poništit će druge politike aktivnog zapošljavanja mladih i izazvati kaos na tržištu rada. Poslodavci ih više neće htjeti koristiti jer će ovako dobiti besplatnu mladu radnu snagu”, piše u priopćenju SDP-a.


Predsjednik SDP-a istaknuo je da ne postoji nikakvo opravdanje da se ovakve krupne izmjene Zakona rade skriveno, bez dijaloga sa socijalnim partnerima te u hitnoj saborskoj proceduri.




– Najavljuju kako rade kozmetičke promjene, ali zapravo je riječ mjeri koja će značiti kraj za brojne radnike koji su i sad nezaštićeni, ovise o ugovorima na određeno ili rade za minimalac. Ako ovo zaživi, ionako potplaćene radnice u trgovinama mijenjat će besplatna mlada radna snaga. Trgovačkim lancima će se tako omogućiti da otpuste trenutne radnike te dodatno zarade na besplatnoj radnoj snazi, rekao je Bernardić.


Nezaštićenima donose otkaze, mladima neizvjesnost, a najbogatijima besplatnu radnu snagu – istaknuo je Davor Bernardić te dodao kako će SDP ponuditi vlastita rješenja za borbu protiv nezaposlenosti. To uključuje i redefiniranje mjera aktivnog zapošljavanja mladih s obzirom na to da je gospodarstvo izašlo iz recesije.


– U dijalogu sa sindikatima i poslodavcima pronaći će se rješenje koje omogućava ne samo prvi posao mladima, već rad i plaću dostojne čovjeka – rekao je Bernardić.