Sprema interpelaciju

SDP: ‘Prodaje se HEP koji donosi dobit, da bi kupili Inu koja proizvodi gubitak’

Dražen Ciglenečki

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Zamislite apsurdnu situaciju, a to je pravno moguće, da MOL proda Hrvatskoj svoje vlasničke udjele u Ini i kupi dionice HEP-a, koje će im onda donositi siguran profit, ističe Branko Grčić



ZAGREB SDP će do početka proljetnog zasjedanja Sabora (iza 15. siječnja) pripremiti interpelaciju o radu Vlade vezano za Inu i onda će je uputiti u proceduru. Glavni autor interpelacije je bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić.


– O toj interpelaciji razmišljamo od trenutka kad je Europska komisija zatražila izmjene Zakona o privatizaciji Ine. U međuvremenu se dogodilo još nekoliko stvari vezanih za to poduzeće, pa će u interpelaciji sigurno biti riječi i o njima. Tražit ćemo, dakle, očitovanje Vlade o spomenutom zahtjevu Komisije, zatim o namjeri nacionalizacije Ine, kao i o ideji da se dionice u vlasništvu MOL-a otkupe novcem dobivenim prodajom 25 posto HEP-a – rekao nam je jučer Grčić.


On posebno upozorava na neprihvatljivost modela prema kojem bi novac namaknut privatizacijom HEP-a poslužio za povratak Ine u hrvatsko vlasništvo.




– Na jednoj strani imate HEP, firmu koja godišnje donosi između 1,5 i dvije milijarde kuna dobiti, a na drugoj Inu, koja posljednje tri godine proizvodi po milijardu kuna gubitka. I zašto sad dobro poduzeće prodavati da bi se kupilo ono koje je u lošem stanju? To nema nikakvog smisla. Osim toga, zamislite apsurdnu situaciju, a to je pravno moguće, da MOL proda Hrvatskoj svoje vlasničke udjele u Ini i kupi dionice HEP-a, koje će im onda donositi siguran profit – ističe Grčić.


SDP je i nedavno pokušao u Saboru otvoriti raspravu o Ini, na način da su njihovi članovi u Odboru za europske poslove zatražili sazivanje sjednice tog tijela na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevu Europske komisije. Međutim, predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević (HDZ) otkazao je sjednicu koju je sazvao za 14. prosinca i ona do danas nije održana.