Tekst novog zakona o referendumu

SDP: Potpisi će se prikupljati i na ulicama i trgovima

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Najvažnija promjena u odnosu na prvo čitanje je način prikupljanja potpisa. Kao osnovni model definira se prikupljanje putem sustava e-građani, no organizatori će imati mogućnost potpise prikupljati i na ulicama i trgovima, uz dva ograničenja, rekao je Peđa Grbin



ZAGREB  Klub zastupnika SDP-a danas će u saborsku proceduru uputiti konačni tekst novog zakona o referendumu, u kojem su odustali od ideje da se potpisi za referendumske inicijative mogu prikupljati isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani.


»Najvažnija promjena u odnosu na prvo čitanje je način prikupljanja potpisa. Kao osnovni model definira se prikupljanje putem sustava e-građani, no organizatori će imati mogućnost potpise prikupljati i na ulicama i trgovima, uz dva ograničenja. Potpisi se neće moći prikupljati u vjerskim, obrazovnim i zdravstvenim institucijama, u prostorima državne i javne uprave i sl. Također, organizatori će za svaki dan prikupljanja, prikupljene potpise idućeg radnog dana morati predati nadležnoj instituciji, dakle uredu državne uprave u županiji ili gradu u kojem su prikupljeni«, kazao je Hini SDP-o predsjednik saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin.


Dodao je i kako će se, sukladno tome, zadržati postojeći rok za prikupljanje potpisa od 15 dana.




Grbin ističe kako je nemoguće do kraja onemogućiti manipulacije u prikupljanju potpisa, ali uvjeren je da će predloženo rješenje osigurati balans između potrebe uvođenja reda u sustav i legitimne primjedbe javnosti da je u nekoliko proteklih godina u Hrvatskoj stvorena kultura prikupljanja potpisa na ulicama i trgovima.


»Imajući u vidu da zakon ne donosimo radi sebe, nego radi hrvatskih građana, bili smo dužni saslušati upućene primjedbe i u svjetlu tih primjedbi napraviti sustav za koji vjerujemo da će ispuniti željene ciljeve«, rekao je Grbin.


Grbin je ranije najavljivao da će se s procedurom donošenja novog zakona o referendumu zastati dok ne završi procedura prikupljanja potpisa u okviru inicijative za »referendum o referendumu«, no prikupljanje potpisa je završilo prije gotovo tri tjedna, a organizatori još nisu dostavili potpise ni objavili koliko su ih prikupili.


»Recentna referendumska inicijativa koja već tri tjedna ne objavljuje nikakve podatke o tome jesu li i koliko potpisa prikupili nas apsolutno obvezuje da sustavno uredimo područje referenduma. Naša je dužnost da, ne samo spriječimo moguće manipulacije, već i da otklonimo i sam dojam da postoje takve manipulacije«, kažeGrbin.


Podsjetio je da je dosadašnji sustav omogućavao i prikupljanje potpisa na nedopuštenim mjestima. »Ne želim ni govoriti o mogućnosti da je netko dopunjavao liste nakon isteka roka za prikupljanje potpisa. Uostalom, i sami organizatori zadnjeg referenduma javno su se hvalili da su potpise prikupljali na nedopuštenim mjestima, koja ne bi bila dopuštena ni kad bi prošlo njihovo referendumsko pitanje.


Takvu dvoličnost najoštrije osuđujemo«, poručio je Grbin.


Mogućnost manipulacija potpisima SDP namjerava umanjiti i odredbom po kojoj bi potpisni materijal bio javno dostupan.


Također, najavio je da će prikupljeni potpisi nakon završetka referendumskog postupka morati biti uništeni.


Grbin tvrdi da objava potpisnog materijala ne znači kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka, a navodi da je objava obavezna i u drugim zemljama, primjerice u Francuskoj i u SAD-u, gdje je takvo rješenje potvrdio Vrhovni sud u okviru odlučivanja o referendumu vezanom uz ozakonjenje istospolnih brakova.


O konačnom prijedlogu zakona o referendumu odbor za Ustav će raspravljati u ponedjeljak.