Opoziv Vlade

SDP NEĆE PODRŽATI HNS ‘Bolje da Plenković pokaže da ima većinu, a ne da to oporba ponovo pokušava’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U najvećoj oporbenoj stranci još nisu odlučili o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Plenkovićevoj ekipi, ali najvjerojatnije neće potpisati inicijativu



SDP vjerojatno neće podržati prijedlog HNS-a za izglasavanje nepovjerenja Vladi Andreja Plenkovića. Predsjedništvo SDP-a nije još o tome odlučilo, ali iz razgovora s članovima vodstva stranke lako je zaključiti da socijaldemokratski zastupnici neće staviti svoje potpise na ovu inicijativu, kojoj su se dosad pridružili IDS i HSU. S obzirom da zahtjev za opoziv Vlade može krenuti u saborsku proceduru ako ga potpiše najmanje 31 zastupnik, bez SDP-a će to praktično biti nemoguće. Naime, zbog netrpeljivosti između HNS-a i Mosta, narodnjaci ne mogu očekivati pomoć stranke Bože Petrova.


»Kolege i prijatelji liberali iz IDS-a pridružili su nam se zajedno s HSU-om i stavili svoja tri potpisa na naš prijedlog za opoziv Vlade. Sad nas je 13 od potrebnih 31 i nadam se da će se kolege socijaldemokrati uskoro pridružiti inicijativi. Mislim da je svima potpuno jasno da, nakon što se potpunom kaosu na desnici između Mosta i HDZ-a priključio i Hasanbegović, stabilne većine u Saboru jednostavno nema«, pozvao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak preko Facebooka SDP-ovce da mu daju potporu.


Međutim, u SDP-u procjenjuju da u sadašnjim okolnostima nema nikakvog smisla tražiti opoziv Vlade.





»Ne, nećemo podržati izbor HDZ-ovih ministara umjesto smijenjenih Mostovih u Vladi. Ne, nećemo podržati ni manjinsku vladu HDZ-a, ako je bude pokušao sastavljati nakon odlaska Zlatka Hasanbegovića i ostalih. I ne, nećemo glasati ni za koju HDZ-ovu vladu«, izjavio je to šef HNS-a Ivan Vrdoljak jučer u Rijeci pod paljbom novinarskih pitanja o tome drži li HNS ljestve HDZ-u u pokušaju da ostane na vlasti. Prozvao je vrh SDP-a koji, kao ni Most, ne želi potpisati HNS-ov zahtjev za opozivom Vlade Andreja Plenkovića. »Pitajte SDP zašto ne potpisuje, zajedno s Mostom, naš zahtjev za opoziv vlade – pa zato jer nemaju kontrolu nad glasovima u vlastitom klubu zastupnika, rekao je Vrdoljak. (T. T.)



– Nedostajao nam je jedan glas da smijenimo ministra Zdravka Marića i nismo u tome uspjeli. Za opoziv Vlade opet bismo morali osigurati 76 glasova, a vrlo je upitno je li to moguće. Stoga je bolje prepustiti premijeru Plenkoviću da dokaže da on ima natpolovičnu većinu, a to će morati učiniti kod potvrde u Saboru ministara koji bi trebali zamijeniti četvoricu mostovaca. Neka HDZ pronađe 76 zastupnika spremnih da podrže Vladu, a ne da to ponovno oporba pokušava, rekao nam je jučer jedan član predsjedništva SDP-a.


Premijer i drugi HDZ-ovi čelnici obećali su proteklih dana da će nakon lokalnih izbora, kojih se drugi krug održava 4. lipnja, predložiti Saboru nove ministre. Ako će se toga držati to bi značilo da će možda već do sredine idućeg mjeseca u parlament doći prijedlog novih članova Vlade, a tada bi bilo jasno je li Plenković u međuvremenu formirao stabilnu većinu. Rok za glasovanje o zahtjevu za opoziv Vlade je 30 dana od dana njegove dostave Saboru. Dakle, kad bi SDP podržao HNS i oni ovaj tjedan predaju prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, o njemu bi se zastupnici izjašnjavali taman u vrijeme kad je premijer najavio nove ministre.


– Budući da je to tako, nema objektivnog razloga da se ide sa zahtjevom za opoziv. Što ako Plenković dobije minimalno 76 glasova za ministre, a za koji bi dan potom na dnevnom redu trebalo biti glasovanje o Vladi? Što bismo u tom slučaju napravili, povukli taj zahtjev iz procedure? S druge strane, ako bi opoziv došao u Sabor prvi, kad mi ne bismo imali 76 glasova, to bi Plenković mogao iskoristiti za odgađanje glasovanja o ministrima. Mogao bi reći da se pokazalo da oporba nema većinu, da Vlada normalno funkcionira s državnim tajnicima koji vode četiri ministarstva, a da će novi ministri biti imenovani kad se steknu uvjeti. Tako bi premijer mogao i dalje odugovlačiti s dokazivanjem da Vlada uživa podršku većine, objašnjava još jedan član predsjedništva SDP-a. Ne postoji rok za instaliranje novih ministara, podsjetimo, prošle godine Ministarstvo branitelja nije dva mjeseca imalo čelnog čovjeka, nakon ostavke Mije Crnoje. U SDP-u ističu i da to što Zlatko Hasanbegović više nije član HDZ-a ne znači automatski da će on uskratiti potporu Vladi. Sam Hasanbegović izjavio je da njegov stav prema Vladi ne ovisi o tome je li on u HDZ-u ili nije.