Sumnja u neprovođenje manjinskog zakonodavstva

SDF traži ocjenu ustavnosti vukovarskih izbora: Glasački listići trebali biti dvopismeni?

Boris Pavelić

Organizacija se pozvala na manjinsko zakonodavstvo, ali i na činjenicu da su na proteklim lokalnim izborima, u svibnju 2013. godine, glasački listići bili na dva pisma u osam općina u kojima je više od trećine Srba



ZAGREB  Srpski demokratski forum (SDF) zatražit će ocjenu ustavnosti proteklih izbora u Vukovaru, jer smatra protuustavnim to što glasački listići nisu bili na latinici i ćirilici, najavio je jučer za naš list predsjednik SDF-a Veljko Džakula.


SDF je od Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) zatražio da glasački listići u Vukovaru budu na oba pisma. Organizacija se pozvala na manjinsko zakonodavstvo, ali i na činjenicu da su na proteklim lokalnim izborima, u svibnju 2013. godine, glasački listići bili na dva pisma u osam općina u kojima je više od trećine Srba. Premda je godinu ranije organizirao izbore u tih osam općina, DIP je za Vukovar odbio zahtjev SDF-a pozivajući se na pravorijek Ustavnoga suda, prema kojemu glasački listići »nisu javne isprave«, pa ne podliježu odredbama o manjinskome zakonodavstvu. Takvo je rješenje Ustavni sud donio poslije prvih izbora za Europski parlament u travnju prošle godine, odgovarajući na zahtjev SDF-a da ocijeni je li ustavno što su glasački listići na prvim europskim izborima bili samo na latinici.


– Ljut sam i razočaran. Nitko, čak ni organizacije civilnog društva, nije nas podržao, kazao je jučer Džakula za naš list.




– Očito je da u vladi nema političke volje za provedbom manjinskog zakonodavstva, a bila je ovo dobra prilika da se javnost suoči s nužnošću poštovanja zakona, kaže Džakula.


Ljutit je na Milorada Pupovca i srpske stranke u Vukovaru, za koje tvrdi da su »bile protiv« SDF-ova prijedloga za dvopismenim glasačkim listićima.


»To je sprega manjinske srpske politike, vlade i civilnog društva, nastala iz straha od sukoba s desnicom i HDZ-om. No vidimo da ni to nije pomoglo, jer je HDZ svejedno pobijedio«, ljutit je Džakula.


»SDF je ostao potpuno usamljen. Čak i GONG, kojemu su izbori glavni posao, odgovorio nam je kako imaju važnijih poslova od zauzimanja za dvopismene listiće u Vukovaru. Naročito sam ljutit na vladu, ali istina je i da je predsjednik Ivo Josipović mogao podržati naš zahtjev, a nije«.


Najavljujući ustavnu tužbu, Džakula poručuje kako »izbori u Vukovaru nisu bili ni demokratski ni pravični, pa idemo na Ustavni sud dokazati da smo u pravu«.