Susret u Zagrebu

SASTANAK PLENKOVIĆ – CERAR Hrvatska nudi rješenje u pet točaka, Slovenija ne odustaje od arbitraže

P. N.

Miro Cerar i Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

Miro Cerar i Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

Sugerirali smo pravni okvir koji bi mogao biti temelj za pronalazak rješenja granice i na kopnu i na moru, rekao je Plenković



Hrvatska i Slovenije dvije su prijateljske zemlje i dva prijateljska naroda, imali smo prigodu koliko toga povezuje Hrvatsku i Sloveniju, kroz povijest nismo nikada imali pravog problema i sukoba.


Mi smo saveznice u NATO-u, partneri u EU i želimo otvoreno razgovarati o svim problemima.


Razgovarali smo o mnogim aspektima naših odnosa pa tako i granice.




To je pitanje s nama od 1991. godine, postojali su razni načini da se to pokuša riješiti.


Zadnji takav je bio postupak arbitraže iz koje je Hrvatska izašla.


Za nas je to pitanje na stolu želimo ga riješiti, i ta arbitražna odluka uvažava načelo katastarske granice velikim dijelom.


Sugerirali smo pravni okvir koji bi mogao biti temelj za pronalazak rješenja granice i na kopnu i na moru.


Kada se realno pogleda postoji visoki stupanj usuglašenosti između dvije zemlja u tome kako bi granica trebala izgledati.


Želimo da se dijalog nastavi, da ga nastave naši stručnjaci i spremni smo izbjegavati bilo kakve jednostrane poteze i incidente s naše strane, rekao je hrvatski premijer nakon sastanka s slovenskim premijerom Mirom Cerarom.


Slovenski premijer rekao je da njegova zemlja ustraje u primjeni arbitražne odluke te da neće poticati nikakve incidentne situacije čak i nakon roka za provedbu arbitraže, ali će odluku o arbitraži provesti. 


Na pitanje novinara što će se događati 29. prosinca, premijer Plenković je izjavio da je “za Hrvatsku to dan kao svaki drugi. Za razliku od Slovenije koja se osjeća vezanom za arbitražnu odluku”. Plenković je dodao i da je dogovoreno da se kreće u obnovu dva mosta, u Istri i kod Karlovca, kao znak dobre volje u rješavanje problema. “Stvari koje nas dijele su u percepciji puno veće nego što su to problemi u realnosti”, rekao je Plenković.


Cerar je pak na isto pitanje odgovorio da je Slovenija spremna za početak provedbe arbitražne odluka.


“Samo provedba arbitražne odluke može dovesti do još boljih odnosa Hrvatske i Slovenije, rekao je Cerar.


“Naša ideja je da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici koji bi imao nekoliko bitnih elemenata, jedan je oko kopnene, drugi oko morske granice, treći dio je režim plovidbe u hrvatskim vodama van Savudrijske vale, četvrto je formiranje miješanog povjerenstva koje bi se bavilo granicom, te peto – naći put kako bi taj proces završio pred parlamentima obje države”, rekao je Plenković.


“To da je odluka nedjeljiva cjelina je činjenica, ta odluka ima kopneni i morski dio, s hrvatske strane postoji mogućnost da se na neki drugačiji način gleda na kopneni i morski dio. No mi vjerujemo da je rjšenje moguće samo onako kako je odlučeno u arbitraži. Na terenu će biti vidljive promjene kad se krene u provedbu odluke, rekao je Cerar.