Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Washington protiv Jeremićeve inicijative

SAD niječe veze s navodnom hrvatskom prodajom oružja sirijskim pobunjenicima

Jeremića rasprava pretvorila se u negativnu, neuravnoteženu, huškačku raspravu - Philip Reeker  / Foto web
Jeremića rasprava pretvorila se u negativnu, neuravnoteženu, huškačku raspravu - Philip Reeker / Foto web
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2013. u 21:13 2013-04-11T21:13:16+02:00

Philip Reeker je ponovio da se SAD snažno protivi inicijativi predsjedavajućeg Opće skupštine Vuka Jeremića koju je bojkotirala većina zapadnih zemlja smatrajući je »loše prikrivenim pokušajem napada« na Haški sud koji Srbija kritizira

ZAGREB  Sjedinjene Države nemaju nikakve veze s navodnom prodajom hrvatskog oružja sirijskim pobunjenicima, izjavio je u četvrtak u Zagrebu visoki američki dužnosnik komentirajući navode američkog tiska da je Hrvatska prodala oružje sirijskoj oporbi što vlasti u Zagrebu niječu.
»SAD s time nema nikakve veze«, rekao je novinarima zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju Philip Reeker upitan za komentar pisanja The New York Timesa o umiješanosti Hrvatske u opskrbu sirijskih pobunjenika oružjem u čemu je navodno pomagala CIA.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nedavno je zanijekao te navode, ali je potvrdio da je Hrvatska 2012. izvezla više od 200 tona oružja u Jordan i dodao da ne može kontrolirati gdje je to oružje završilo.
Reeker je ponovio stav State Departmenta o jučerašnjoj raspravi o kaznenim sudovima u Općoj skupštini UN-a rekavši da se SAD snažno protivi toj inicijativi predsjedavajućeg Opće skupštine Vuka Jeremića koju je bojkotirala većina zapadnih zemlja smatrajući je »loše prikrivenim pokušajem napada« na Haški sud koji Srbija kritizira.
»Rasprava je bila prilika da se osnaži globalni sustav međunarodnih sudova, a pretvorila se u negativnu, neuravnoteženu, huškačku raspravu«, rekao je Reeker i dodao da SAD snažno podupire rad Haškog i ostalih UN-ovih sudova.
On je tijekom posjeta Hrvatskoj sudjelovao u Zadru na gospodarskom forumu Ron Brown i u Zagrebu se susreo s nekoliko visokih hrvatskih dužnosnika, kojima je prenio da SAD smatraju Hrvatsku »saveznikom i partnerom« te se raduju skorom ulasku Hrvatske u EU.
»Čestitam vašoj vladi i cijelom narodu na priključenju Uniji. Ja ću biti jedan od onih koji će nazdraviti 1. srpnja«, rekao je Reeker koji je ipak upozorio hrvatske vlasti da moraju poboljšati poduzetničku klimu žele li privući američka i ostala strana ulaganja.
»Poslovni ljudi ulažu tamo gdje im je zajamčena sigurnost ulaganja i gdje nema korupcije. To je ono na čemu morate raditi, na poslovnom okruženju koje će privući investitore«, istaknuo je američki dužnosnik.
Reeker, koji je u američkoj administraciji zadužen za jugoistočnu Europi, ocijenio je da su politički vođe u BiH neodgovorni prema građanima i međunarodnoj zajednici i ne rade ono za što su izabrani. »Najviše smo razočarani time što političari ne čine kompromise kako bi napredovali na putu prema NATO-u i EU-u«, rekao je Reeker posebno ističući problem podjele vojne imovine.
Također je pozvao srbijansku vladu da prihvati prijedlog Bruxellesa o normalizaciji odnosa s Kosovom i nastavi dijalog s Prištinom što je uvjet za dobivanje datuma početka pregovora s EU-om. »Pozivamo Srbiju da iskoristi tu mogućnost, jer želimo vidjeti da Srbija ispunjava uvjete za početak pregovora«, istaknuo je Reeker.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.