Sjednica

SABORSKI ODBOR ZA USTAV Zastupnici će opet glasati o Nataši Novaković, oporba će – bojkotirati

Hina

Protiv su bili članovi oporbenih SDP-a i Mosta, koji drže da je ponavljanje glasovanja za samo jednu kandidatkinju, Natašu Novaković, koja je prije desetak dana u tajnom glasovanju dobila 75 od potrebnih 76 glasova saborskih zastupnika, 'discipliniranje vladajuće većine', pa su najavili da u ponovljenom glasovanju neće sudjelovati



Hrvatski sabor može ponovno glasovati o jedinoj preostaloj kandidatkinji za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataši Novaković, u skladu s odredbom saborskog Poslovnika, mišljenje je koje u utorak utvrdio saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, sa sedam glasova ‘za’ i pet ‘protiv’.


Protiv su bili članovi oporbenih SDP-a i Mosta, koji drže da je ponavljanje glasovanja za samo jednu kandidatkinju, Natašu Novaković, koja je prije desetak dana u tajnom glasovanju dobila 75 od potrebnih 76 glasova saborskih zastupnika, ‘discipliniranje vladajuće većine’, pa su najavili da u ponovljenom glasovanju neće sudjelovati.


Poslovnik je potpuno jasan, treba provesti drugi krug glasovanja za kandidatkinju koja nije dobila potreban broj glasova, rekao je predsjednik saborskog Odbora akademik Željko Reiner, s kojim su se suglasili i Milorad Batinić (HNS) i Milorad Pupovac (SDSS).




Tko god je htio zaštiti institut predsjednika Povjerenstva mogao je to učiniti na glasovanju, naknadno to činiti je politika, kaže Pupovac.


Drugačije viđenje od vladajućih imao je SDP-ov Peđa Grbin.


Kada za jednu funkciju imamo dvije osobe, a ne izabere se ni jedna, jasna je volja Hrvatskog sabora da ih ne prihvaća, odnosno da je odbio takve kandidate, ustvrdio je Grbin.


Ponavljanje glasovanja za jednu kandidatkinju je apsolutno neprihvatljivo, dodao je Robert Podolnjak (Most) koji je sklon ideji da bi predsjednika Povjerenstva trebali birati sami članovi, a ne Sabor. Time bi se, tumači, ojačala neovisnost tog tijela.


Oporba: Hoće nas se ušutkati; Reiner: Dosta je dosjetki


Odbor je Hrvatskom saboru, nakon provedene javne rasprave i višesatne rasprave, poslao nacrt prijedloga izmjena saborskog Poslovnika, kojima oporba nije zadovoljna i ponavlja da se njima želi smanjiti mogućnost oporbi da iznosu svoje stavove, odnosno – ‘ušutkati je’.


Želite da rasprave traju kraće, da se u Saboru govori manje, ustvrdio je Grbin.


Izmjenjeni Poslovnik je restriktivniji od postojeći, smatra Podolnjak, kojega smeta što neka izvješća više neće biti raspravljana plenarno, nego samo na odborima, u kojima svi klubovi nemaju svoje zastupnike, što predsjednici odbora neće samostalno moći sazivati tematske sjednice.


Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, akademik Reiner odbacio je sve kritike, i poručio kako se izmjenama naglasak stavlja na ozbiljne, pripremljene rasprave, umjesto sadašnjih dosjetki i ad hoc replika, na koje se bespotrebno »troše sati i sati« i koji su estradizirali parlament.


Građani nas nisu birali da se prepucavamo, a zbog toga što to radimo građani daju lošu ocjenu Hrvatskom saboru, dodao je predsjednik Odbora Reiner.


SDP svoje suglasje za predložene izmjene Poslovnika uvjetuje rješenjem da saborske stanke ostanu ujutro, kao do sada, da ih se ne prebacuje na rano prijepodne, da se nađe mehanizam koji bi oporbi omogućio da njeni prijedlozi budu raspravljeni u razumnom roku, rekao je Arsen Bauk. Posljednjem prijedlogu sklon je i Pupovac koji, također, drži da izmjenama Poslovnika treba stvoriti prostor za ozbiljne rasprave.


Odbor nije prihvatio Baukov prijedloge da se Odbor za ravnopravnost spolova preimenuje u Odbor za rodnu ravnopravnost, te da se o interpelacijama raspravlja 60 dana od dana dostave Vladina mišljenja, kod posljednjeg mu je ‘nestao kvorum’.