Osuđenik za političku korupciju

SABO O POVRATKU ‘Bez mene je SDP u Vukovaru pao na samo tri vijećnika. Tražili su me da se vratim’

Dražen Ciglenečki

Foto Marko Mrkonjić / PIXSELL

Foto Marko Mrkonjić / PIXSELL

Moj slučaj je bio političko-pravosudni presedan i siguran sam da više nitko nikad neće biti osuđen za to za što sam ja osuđen. Mene se željelo politički i sudski eliminirati da bi se omogućilo HDZ-u da pobijedi u Vukovaru i vrati se na vlast – uvjeren je Sabo



Željko Sabo je u prosincu 2015. izašao iz zatvora u kojem je proveo nešto manje od osam mjeseci zbog presude da je pokušao podmititi HDZ-ovu vukovarsku gradsku vijećnicu Mariju Budimir, ubrzo se vratio u SDP iz kojeg je otišao u ožujku 2015., a u subotu je ponovo izabran za predsjednika SDP-a u Vukovaru. Riječ je o vjerojatno jedinstvenom primjeru u hrvatskoj politici, ali Sabo tvrdi da je njegov dolazak na čelo stranke u Vukovaru naišao na opće odobravanje u SDP-u.


– Predsjednik stranke Davor Bernardić bio je u Lisabonu, na sastanku europskih socijalista, pa se nismo još čuli, ali mi je čestitao sms porukom. Više od 500 članova SDP-a iz cijele Hrvatske također mi je čestitalo – rekao nam je jučer Sabo. Ističe da mu je motiv za novi politički početak stanje u kojem se SDP nalazi u Vukovaru.


– S 25 ljudi sam 2001. preuzeo dužnost predsjednika stranačke organizacije. Rasli smo i 2009. i 2013. pobijedio sam na izborima za gradonačelnika. Posebno je važna bila pobjeda 2013., u uvjetima borbe protiv ćirilice u Vukovaru. Kad sam odslužio zatvorsku kaznu, svi su članovi SDP-a mislili da ću na lokalnim izborima koji su održani u svibnju ove godine, biti kandidat za gradonačelnika. Međutim, oni su odlučili drukčije. Isprobali su svoju političku snagu bez mene i, nažalost, s 13 gradskih vijećnika spali smo na samo tri. To je dovelo do toga da su mi brojni SDP-ovci prilazili i govorili da se moram kandidirati za mjesto predsjednika stranke u Vukovaru. Shvatio sam da nemam pravo samo promatrati što se događa u mojem okruženju, a znam da mogu pomoći. Prikupio sam 300 potpisa podrške mojoj kandidaturi i izabran sam, opisao nam je Sabo svoj put povratka na dužnost čelnog čovjeka SDP-a u Vukovaru. No, činjenicu da je bio u zatvoru njegovi će politički protivnici sigurno maksimalno eksploatirati. Ali, Sabo nikad nije priznao krivnju.




– Moj slučaj je bio političko-pravosudni presedan i siguran sam da više nitko nikad neće biti osuđen za to za što sam ja osuđen. Mene se željelo politički i sudski eliminirati da bi se omogućilo HDZ-u da pobijedi u Vukovaru i vrati se na vlast – uvjeren je Sabo.


Svoj sudski proces uspoređuje s okolnostima u kojima je HDZ donio odluku o prekidu rada povjerenstva za Agrokor.


– Ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić tvrdila je da povjerenstvo može nastaviti s radom nakon što je DORH-ova istraga postala pravomoćna, a drugi ustavnopravni stručnjak Mato Palić da ono mora odmah prestati s radom. HDZ se priklonio Palićevom mišljenju. U mojem predmetu Palić se očitovao da nisam mogao počiniti kazneno djelo podmićivanja HDZ-ove vijećnice zato što ona u tom trenutku još nije bila vijećnica. Davor Derenčinović, kojeg je angažirao USKOK, zastupao je suprotan stav, u smislu da je logično bilo da će ona, budući da je izabrana, postati vijećnica. Sud je dao za pravo Derenčinoviću koji je za nagradu postao predsjednik Komisije za pomilovanja predsjednice Republike. Tako funkcionira hrvatsko pravosuđe. Svi razgovori o sastavljanju koalicija na nacionalnoj i lokalnoj razini bili bi kriminalizirani kad bi se na njih primjenjivali kriteriji koji su vrijedili za mene – zaključuje Sabo.