Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Franjo Habulin

SABA: Ne može se negirati Tita i biti antifašist, ukidanjem trga selimo među gubitnike

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2017. u 13:22 2017-07-07T13:22:57+02:00

Živimo u vremenu, kazao je predsjednik SABA, "u kojem divlja nasilje nad povijesnim istinama"

ZAGREB Ukidanje Titova trga u Zagrebu značilo bi da Hrvatska iz tabora pobjednika seli u tabor ratnih gubitnika. Ne može se negirati Tita i biti antifašist, kazao je danas u Zagrebu predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin.

Na konferenciji za novinare SABA se usprotivila stranačkome dogovoru o promjeni imena Trga maršala Tita u Zagrebu. "Oštro se protivimo političkoj trgovini, ali i konačnom obračunu s antifašizmom i Narodno-oslobodilačkom borbom. Ukidanje imena Titova trga značilo bi smrt za ionako krhku hrvatsku demokraciju", kazao je Habulin.

Živimo u vremenu, kazao je predsjednik SABA, "u kojem divlja nasilje nad povijesnim istinama". Hoćemo li se, upitao je, odricanjem od Titova imena, odreći i njegova nasljeđa - federalne Hrvatske, koja je prva u Jugoslaviji ustrojila vlastitu izvršnu i zakonodavnu vlast, današnjih hrvatskih granica i slobodne Hrvatske, hoćemo li se odreći Istre, Rijeke, Primorja, Dalmacije...?

"Ozbiljno smo zabrinuti falsificiranjem povijesti i relativizacijom NOB-a, ali i uspostavljenjem nove društvene paradigme zasnovane na reliktima zločinačke NDH", kazao je Habulin, dodajući kako su takvi zahtjevi "razvidni u djelovanju pojedinaca, stranaka, segmenata Katoličke crkve i dijelova akademske zajednice, o marginalnim skupinama da i ne govorimo".

Na te opasnosti nema adekvatnog odgovora, štoviše: "Ucjena ekstremnih nacionalista za promjenu Titova trga svjedoči u kakvom je jadnom političkom stanju Hrvatska danas", kaže Habulin.

Upitan je li izaslanstvo SABA na nedavnom prijemu kod predsjednice Republike razgovaralo o promjeni imena trga, Habulin je odgovorio niječno, ali je kazao kako su od predsjednice tražili da nasljeđe NOB-a i Domovinskog rata bude istinito uvršteno u programe kurikularne reforme, bude li se nastavila provoditi.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.