Mađari čekaju prijedlog Vlade RH

S VELIKIM STRPLJENJEM: MOL je otvoren za prodaju udjela u Ini

Bojana Mrvoš Pavić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Mađarski portal Portfolio.hu piše kako bi MOL u Ini mogao zamijeniti ruski Rosnjeft, ako Vlada RH u kompaniji traži novog partnera



ZAGREB – MOL je otvoren za prodaju svog udjela u Ini, a dotad će njome nastaviti upravljati najbolje što zna – kazao je za mađarsku televiziju M1 glavni savjetnik MOL Grupe Pál Kara. Podsjetio je na izjavu Odbora direktora MOL-a iz 2013. godine u kojoj stoji kako će se Inom upravljati ili na tržišnim principima, ili će MOL-ov udio morati biti otkupljen. Kako se situacija nije promijenila, MOL ostaje otvoren za pregovore te čeka prijedlog Vlade RH s velikim strpljenjem i poštovanjem – prenosi savjetnika mađarski portal Portfolio.hu.


Portfolio.hu piše kako bi ruski Rosnjeft mogao zamijeniti MOL u Ini, ako Vlada RH u kompaniji traži novog partnera. To zaista jest pitanje – traži li, jer nakon što je premijer Andrej Plenković prije gotovo godinu dana najavio državni otkup MOL-ovih 49 posto dionica u Ini novcem od prodaje dijela HEP-a, realizacija nije odmakla daleko. Tek je u kolovozu Vlada krenula u potragu za investicijskim savjetnikom za otkup dionica od Mađara te u proceduru uputila nacrt izmjena Zakona o vodama kojim bi se HEP-u vratilo vlasništvo nad hidroelektranama.


One su sada državno vlasništvo, što za slučaj privatizacije dijela HEP-a treba promijeniti. I dalje, međutim, ostaje nejasno zanima li Vladu više ulazak novog strateškog partnera u Inu, ili vraćanje Ine u državno vlasništvo. Ministar financija Zdravko Marić u utorak je samo kazao kako Vlada ima svoj hodogram u vezi s otkupom MOL-ova udjela u Ini te će »primjereno odgovoriti na najnoviji MOL-ov iskaz spremnosti na prodaju udjela«. Podsjetio je da je u pripremi odabir savjetnika koji bi bio uključen u proces otkupa Ine, ali i u promišljanje o poziciji Ine općenito.




Mađarski Portfolio.hu podsjeća na intervju prvog čovjeka Rosnjefta Igora Sečina Jutarnjem listu, u kojem Sečin otkriva interes Rosnjefta da otkupi dionice MOL-a u Ini, te obje rafinerije – i sisačku i riječku – smatra integralnim dijelovima Ine. Rosnjeftu su obje rafinerije, pod uvjetom modernizacije, itekako potrebne budući da vlastitih u ovoj regiji, odnosno na Mediteranu nema, za razliku od MOL-a, koji ih ima u Mađarskoj i Slovačkoj. Modernizacija bi hrvatske rafinerije, smatra Sečin, mogla svrstati na važno mjesto europskog rafinerijskog tržišta.


Moskva preko Rosnjefta vodi svoju vanjsku politiku u zonama u kojima želi pojačati utjecaj, a u kojima je utjecaj SAD-a manji – piše New York Times, dodajući kako su američke i europske sankcije natjerale Rosnjeft da traži nove partnere i investicije, otud potraga na istočnom Mediteranu i u Africi. – Rosnjeft nastoji stvoriti prilike koje mogu biti izuzetno vrijedne u geoplitičkom smislu – kaže za NYT Amy Myers Jaffe, američka stručnjakinja za energetsku sigurnost. Najveći dio vlasništva u Rosnjeftu, 50 posto, pripada Rusiji preko Rosneftegaza, zatim britanskom BP-u oko 20 posto, dok s nešto malo manje od 15 posto dionica u najveću naftnu tvrtku na svijetu uskoro kao treći najveći dioničar ulazi kineska kompanija CEFC.