Višesatna rasprava

S Užeg kabineta Vlade iscurilo malo detalja: HDZ i Most sinoć na korak do dogovora o poreznoj reformi?

Jagoda Marić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Ostalo je nepoznato hoće li se na današnjoj sjednici naći 15 zakona kojima se regulira porezna reforma i hoće li u njima biti izmjena, ili će partneri iz HDZ-a i Mosta uzeti još tjedan dana za dogovor



ZAGREB Ni nakon pet sati rasprave na Užem kabinetu Vlade sinoć se nakon 20 sati nije mogla dobiti informacija hoće li se na današnjoj sjednici naći 15 zakona kojima se regulira porezna reforma, te hoće li u njima biti izmjena ili će partneri iz HDZ-a i Mosta uzeti još tjedan dana za dogovor.


Sastanak je u jednom trenutku zbog odlaska u Bjelovar napustio premijer Andrej Plenković, ali su ostali ministri nastavili razgovore. Isto je bilo i nakon što je iz zgrade Vlade otišao ministar Goran Marić koji je novinarima ispred Banskih dvora rekao da će se vratiti, a na upit znači li to da će sastanak još dugo trajati, odgovorio je da »hoće«.


Nezgodna odgoda


Cilj je očito da se Most i HDZ dogovore tako da prijedlozi zakona iz poreznog paketa ipak već danas budu na Vladi i da o njima počne rasprava u parlamentu, kako je to i najavio premijer Plenković, za kojeg bi ta odgoda bila prilično nezgodna.




O samoj raspravi na Užem kabinetu moglo se malo doznati, mostovci su isticali da su sad već poznate njihove glavne bojazni oko učinaka reforme te da ih je jučer u Saboru izrekao njihov zastupnik Nikola Grmoja. HDZ-ovci su bili još manje spremni govoriti o detaljima. Doznali smo da se navodno razgovara o mogućim korekcijama unutar pojedinih poreza, posebice PDV-a, te da će ih vjerojatno biti, ali nitko nije želio reći koliko će radikalno ići te promjene u odnosu na predložene izmjene pojedinih zakona.


– Premijer Plenković je kazao da se u raspravi u Saboru mogu poboljšavati pojedine odredbe, ali zašto isključiti mogućnost da se o Mostovim prijedlozima postigne dogovor ili kompromis već u okviru Vladine procedure – kazao nam je jedan sugovornik iz Vlade. Ako je takav dogovor moguć u fazi dok zakoni nisu otišli u parlament, on osigurava da se postigne i drugi cilj koji je premijer iznio, a to je želja da se oko predložene reforme postigne konsenzus s partnerima iz parlamentarne većine.

Nitko ni u HDZ-u ni u Mostu nije spreman razgovarati o mogućnosti da se ne postigne dogovor, iako nitko nije spreman ni reći što bi on iz njihova kuta značio, pa da se stvar rasplete na način da se premijer povuče, odnosno odgodi reformu ili da je pokuša u parlamentu progurati uz pomoć zastupnika iz drugih stranaka, koje su činile većinu koja je glasala za Plenkovićevu Vladu.


Osim činjenice da bi se postavilo pitanje nastavka suradnje HDZ-a i Mosta, čini se da takvo nešto, ako bi se pokušalo i izvesti, nije moguće, jer bi to bilo teško izvesti bez zastupnika HSS-a. Predsjednik te stranke Krešo Beljak kazao je da zastupnici njegove stranke u tome neće sudjelovati jer su oni protiv predložene reforme.


Uništena poljoprivreda


– Prijedlog ide u smjeru da pomaže onima s većim plaćama, a onda se na drugoj strani mora naći novac za punjenje proračuna, pa se tako povećava stopa PDV-a u ugostiteljstvu. Stoji činjenica da nisu smanjili cijene kad je PDV snižavan, ali ovim im se ukida investicijski potencijal. Uz to, cijenu reforme će platiti općine, gradovi i županije i to oni najsiromašniji, pa reforma umjesto jačanja procesa decentralizacije vodi centralizaciji Hrvatske – kaže Beljak.


Na pitanje ne podržava li smanjenje PDV-a za repromaterijal u poljoprivredi, Beljak odgovara da to poljoprivredu neće spasiti. – Nisu je spasile milijarde kuna poticaja, pa neće ni tih 90 milijuna. Ona je devastirana u korist uvozničkog lobija i puno je toga više potrebno da se oživi – ističe Beljak.

Na upit je li to njegov stav ili iza toga stoje i preostala četiri HSS-ova zastupnika, Beljak nam je kazao da je to stav Kluba zastupnika HSS-a, odnosno svih pet zastupnika, uključujući i njega.


Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac nije želio reći konačnu ocjenu o predloženoj reformi, pa tako ni kakav će biti stav manjinskih zastupnika u parlamentu.


– Ministar financija nam je predstavio reformu, ona ima svojih pozitivnih, ali i nekih negativnih strana. Mi ćemo je analizirati u suradnji sa stručnjacima i kada budemo sigurni u njezine učinke, onda ćemo dati ocjenu cijelog paketa, a ne samo pojedinih dijelova – najavljuje Pupovac.