Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Stabilni izgledi

S&P zadržao dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i i kratkoročni na 'B'

Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2017. u 21:56 2017-03-24T21:56:39+01:00

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', kao i stabilne izglede, te procjenjuje da će rast gospodarstva u ovoj godini biti brži u odnosu na lani.

U toj agenciji očekuju da će ove godine hrvatsko gospodarstvo ostvariti rast od 3 posto, nakon lanjskih 2,9 posto, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji i izvozu, što će pomoći Vladi pri održavanju snažnije proračunske pozicije nego prije i u dodatnom smanjivanju i dalje značajnog tereta dugova.

Agencija potvrđuje dosadašnji rejting Hrvatske te stabilne izglede, jer s jedne strane i dalje postoji visoki teret duga države te kratki tijek provedbe strukturnih refomi i konsolidacije javnih financija, dok s druge strane jača gospodarski oporavak i poboljšavaju se financijske pozicije, među ostalim, zahvaljujući nastavljenom vanjskom razduživanju financijskog sektora.

S&P je sredinom prosinca lani povećao izglede s negativnih na stabilne, što je bio prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u zadnjih devet godina.

Kako su kasnije i Fitch te Moody's poboljšali izglede za hrvatski kreditni rejting iz negativnih u stabilne, sada sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, Standard&Poor's i Moody's - kreditni rejting Hrvatske drže dva stupnja ispod investicijske razine, sa stabilnim izgledima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.