Ružan epilog jedne humanitarne akcije: Udruga Hrabro dijete pokrenula ovrhu nad roditeljima Nore Šitum / Novi list
Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 2
Sutra: 27° 31° 1
17. kolovoza 2018.
Osveta ili nešto drugo?

Ružan epilog jedne humanitarne akcije: Udruga Hrabro dijete pokrenula ovrhu nad roditeljima Nore Šitum

Đana Atanasovska, majka preminule djevojčice Nore Šitum / snimio Nenad Reberšak
Đana Atanasovska, majka preminule djevojčice Nore Šitum / snimio Nenad Reberšak
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2017. u 13:19 2017-10-13T13:19:33+02:00

To nije osveta. Četiri godine oni nas nazivaju kriminalcima, kriminalnom organizacijom, iako je Ministarstvo financija provelo nadzor, a nije otkrilo ništa - komentira pokretanje ovrhe tajnik udruge, Haris Kapetanović. Zuberov dokumentarac, tvrdi, nije bio povod tom potezu, ali zašto su ovrhu pokrenuli baš sada ne zna točno reći.

ZAGREB - Pune dvije godine od presude Vrhovnog suda u njenu korist, Udruga "Hrabro dijete" pokrenula je ovrhu nad Đanom Atanasovskom i Ivicom Šitumom, roditeljima preminule djevojčice Nore Šitum za čije su liječenje u SAD-u 2013. godine humanitarnom akcijom prikupljeni milijuni kuna.

Humanitarna akcija završila je sudskim sporom, a Norini roditelji sada će platiti 200.000 kuna sudskih troškova izgubljene parnice.

Norini su roditelji devastirani ovim potezom, koji je u javnosti protumačen kao osveta udruge zbog nedavno prikazanog dokumentarca Roberta Zubera "Život od milijun dolara", koji govori o sumnjivom poslovanju Udruge Hrabro dijete. Uvjereni u to da je pravda na njihovoj strani, Ustavnom su sudu podnijeli žalbu na odluku Vrhovnog suda, a na presudu čekaju već dvije godine.

Udruga Hrabro dijete poručila je prije dvije godine da u naplatu sudskih troškova neće ići "iz humanitarnih razloga", a na ključno pitanje - zašto su upravo sada aktivirali ovrhu sudskih troškova - kažu da se ne osvećuju, već im je "prekipjelo".

- To nije osveta. Četiri godine oni nas nazivaju kriminalcima, kriminalnom organizacijom, iako je Ministarstvo financija provelo nadzor, a nije otkrilo ništa - komentira pokretanje ovrhe tajnik udruge, Haris Kapetanović. Zuberov dokumentarac, tvrdi, nije bio povod tom potezu, ali zašto su ovrhu pokrenuli baš sada ne zna točno reći.

- Ne možemo više tako. Čim krenemo raditi, opet nas prozivaju. Onemogućavaju nam rad takvim ponašanjem - veli Kapetanović. Na pitanje zašto su se onda odlučili na ovrhu Norinih roditelja, umjesto da ih tuže za klevetu, kaže kako imaju "pametnija posla nego povlačiti se po sudu".

Ipak, u udruzi Hrabro dijete ne očekuju da će ovim potezom sukob koji između njih i Norinih roditelja tinja već četiri godine prestati. "Ne mislim da ćemo ih ovime zaustaviti, ne znam kako bi se to moglo. Odbačene su sve tri kaznene prijave protiv nas, a oni nas uporno blate", zaključuje Kapetanović.

Sukob je započeo kad su Norini roditelji od udruge zatražili podatke o novcu prikupljenom u humanitarnoj akciji, te uvjereni u netransparentnost novčanih transakcija tražili da se prikupljena sredstva zamrznu. Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu kojom se udruzi dopušta raspolaganje prikupljenim novcem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka