Šefica HSPAS-a i najjača na koalicijskoj listi desnog centra

Ruža Tomašić: Kolinda bi bila predsjednica kojom bi se mogli ponositi

Zlatko Crnčec

Ako se ona kandidira sigurna sam da će i pobijediti. Cijeli svijet zna za nju i ona zna kako svijet funkcionira. I kao žena nema onaj ego kojeg većina muškaraca ima

Predsjednica HSPAS-a Ruža Tomašić u razgovoru za naš list komentira rezultate izbora za Europski parlament i najavljuje daljnje pobjede koalicije u kojoj se nalazi njena stranka.  

  – Da vam kažem iskreno očekivala sam možda kakvih deset tisuća preferencijalnih glasova više. Ali prezadovoljna sam i s ovim što sam dobila. 


  A s rezultatima liste?


   – Jesam. Jako sam zadovoljna. Očekivala sam da će naša lista dobiti šest mandata u Europskom parlamentu. Čak možda da je još jedan dio braniteljske populacije malo jače povukao možda bi dobili i sedmi mandat. 




  Jeste li očekivali da će Kukuriku koalicija osvojit četiri mandata?


   – Pa donekle jesam, iako sam mislila da nije nemoguće da dobiju samo tri, a ne četiri. Moja je nekakva prognoza bila da bi mi mogli dobiti sedam, oni tri, a jedan da dobije ORaH Mirele Holy.     Savez za Hrvatsku istina nije dobio mandat, ali je ipak ostvario respektabilan rezultat.

   – Bilo koja koalicija od čak osam stranaka ostvarila bi ovakav rezultat. Tu nema ništa neočekivano. Pa prošle je godine na europskim izborima sam HDSSB skoro osvojio mandat. 


  Jesu li ovakvi izborni rezultati garancija da će vaša koalicija pobijediti i na sljedećim parlamentarnim izborima?


   – Vjerujem da ćemo mi sigurno pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima osim ako se ne dogodi neko veliko čudo. Recimo da SDP smijeni Milanovića možda bi si povećao šanse, ali nevjerujem da bi nas čak ni onda mogli ugroziti. Odnosi će postati kakvi jesu i mi ćemo pobijediti na svim predstojećim izborima. 


  Kod slaganja vaše liste za Europski parlament bilo je problema, primjerice između vas i HSS-a oko toga tko će biti na petom mjestu. Može li se nešto slično ponoviti kada će se sastavljati koalicijska lista za parlamentarne izbore?


   – Dogovorit ćemo se i tu ne bi trebalo biti nekih velikih problema. Što se tiče manjih stranaka koalicije smatram da su i ovaj puta birači jasno rekli tko bi trebao imati više zastupnika na listi. 


  Koliko ćete tražiti mjesta koja daju velike izglede za ulazak u Sabor?


   – Pa negdje između sedam i deset. Ne moraju sva od njih biti sigurna mjesta, neka mogu biti i rubna. Ali ja sam veliki optimist i smatram da će HSPAS nakon sljedećih parlamentarnih izbora imati deset zastupnika u Saboru. Uostalom pogledajte primjer HNS-a koji je puno slabija stranka od nas, a osvojili su na zadnjim izborima mislim 14 zastupnika.   

Petir i Stier


Kako komentirate uspjeh Marijane Petir?


   – Odradila je dobro. Zadnjih nekoliko tjedana je imala dobru kampanju. Bila je prisutna i u medijima i to je očito motiviralo njene birače da izađu na birališta i daju joj glas. 


  A relativni neuspjeh Davora Ive Stiera?


   – Ne možete dobro proći na izborima ako sjedite doma i niste na terenu. Znam to iz svog primjera jer sam prošla cijelu Hrvatsku. Drugo je kada vas birači vide na televiziji, a drugo kada se s vama osobno susretnu. A gospodin Stier zbog teške ozljede noge nije mogao obilaziti teren tijekom kampanje i to je smatram razlog njegovog nešto lošijeg rezultata. 


  Hoćete li održati obećanje i glasati za Junckera kao šefa Europske komisije?


   – Naravno, rekla sam da hoću i to ću i napraviti. Neću ući u EPP-ovu grupaciju, ali ću glasati za Junckera. 


  Hoće li HSPAS imati svog kandidata za predsjednika Republike ili ćete podržati HDZ-ovog?


   – Svog kandidata nećemo imati, hoćemo li podržati HDZ-ovog ovisit će o tome tko će on biti. 


  Bi li podržali Kolindu Grabar Kitarović?


   – Da, naravno. Ako se ona kandidira sigurna sam da će i pobijediti. Cijeli svijet zna za nju i ona zna kako svijet funkcionira. I kao žena nema onaj ego kojeg većina muškaraca ima. Kada bi ona postala predsjednica dobili bi šefa države na kojeg bi mogli biti ponosni. 


  Kako komentirati uspjeh krajnje desnih stranaka kao što je Nacionalni front u Francuskoj?


   – Oni su glasove dobili na problemu useljenika. Nije to dobra politika. Francuska je stoljećima imala kolonije, a sada im smetaju ljudi iz tih kolonija koji su dobili francusko državljanstvo. Francuska sada plaća danak onoga što su radili prije. U Hrvatskoj nema problema s useljenicima i zbog toga ne može postojati takva ekstremistička stranka. 



Kako je došlo do toga da je razlika između vaše i Kukuriku liste čak 12 posto?    – Glavni je razlog tome što je premijer Zoran Milanović smijenio ministra financija Slavka Linića par tjedana prije izbora. Zaista ne znam tko bi mogao napraviti nešto takvo osim našeg premijera. Stoga je dio birača ljevice razočaran svime time što se događalo na dan izbora ostao kod kuće.


  Na svom putu


Imate li kakvu suradnju s Nacionalnim frontom?


   – Oni su mi prošle godina nakon što sam ušla u Europski parlament poslali dopis s ponudom da se nađemo. Ali ja imam svoj put. Mi u HSPAS-u znali smo gdje hoćemo, a gdje nećemo. 


  Hoće li, obzirom na sukobe u koaliciji, posebno između premijera Milanovića i dosadašnjeg ministra financija Slavka Linića, Vlada uspjeti do kraja odraditi svoj mandat?


   – Vjerujem da hoće. I to ponajviše zbog toga jer su svi oni u Vladi svjesni da bi na izborima koji bi se održali u nekom kratkoročnom razdoblju bili pometeni. Zbog toga vjerujem da će se svi oni skupiti oko Vlade i da će ona svoj mandat odraditi do kraja. 


  Kako ide s famoznim ujedinjavanjem pravaške scene?


   – Bilo je nešto krenulo nabolje s razgovorima, a onda je Đapić napravio onaj manevar u kojem su njegovi izbacili Daniela Srba iz stranke. Onda je mislim Srb izbacio Đapića ili tako nešto, tako da nemam pojma što se u ovom trenutku s njima događa. Ali i ovi su izbori pokazali da je HSPAS stožerna pravaška stranka. Nemam namjeru trčati za svakom strankom koja nastane i proglasi se pravaškom.