Reakcije na »pomicanje« granice

Rudolf o povećanju slovenskog ozemlja: Slovenski zemljovidi su smijurija, vlasništvo je jasno

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Mogli su to zauzeti vojskom, pa to ne bi ništa značilo. To što Slovenci stvaraju takvu impresiju stvar je politike. Sve do arbitražne odluke je samo nagađanje, poručio je Davorin Rudolf



ZAGREB » Proširenje slovenskog državnog teritorija za 22,1 kvadratni kilometar na sporna područja uz granicu s Hrvatskom, o kojem je naš list izvijestio u ponedjeljak, izazvalo je veliku pažnju javnosti, ali i umjerene komentare u političkim i stručnim krugovima. Iako je iz službenih dokumenata posve razvidno kako Slovenija danas ima veći teritorij nego 1991. godine, ta činjenica nije izazvala snažniju reakciju hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, gdje, kao i u redovima političara, naglašavaju kako treba pričekati odluku Arbitražne komisije Stalnog Arbitražnog suda u Haagu, koja se očekuje za šest mjeseci. 


  Podatak da Slovenija danas ima 20,273 kvadratna kilometra, dok ih je na dan proglašenja neovisnosti imala 20,251, akademik Davorin Rudolf, nekadašnji šef hrvatske komisije za granice, komentirao je kao kršenje principa međunarodnog prava. 



Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije konkretno komentiralo informacije o »širenju« Dežele, odnosno o granici o kojoj upravo odlučuje Arbitražna komisija u Haagu. Na Zrinjevcu su odgovorili da su »argumenti i komentari« u sudskom tajništvu u Haagu te kako će javnosti biti poznati kad arbitraža završi.





  – Skoro će izaći sudska odluka i sve što se sada priča o granicama samo je nagađanje, ocjenjuje akademik Rudolf te dodaje kako se važno držati osnovnih načela međunarodnog prava. »Princip u međunarodnom pravu je da država koja nastaje dobiva one granice koje ima u trenutku stjecanja neovisnosti. To pravilo primjenjivala je i Badinterova komisija, te su ga dužni poštovati i sudovi«, kaže Davorin Rudolf. 


  Akademik Rudolf očekuje kako će »sud presuditi po tim pravilima«. Komentirajući hrvatsko-slovensku granicu u Istri, akademik Rudolf objašnjava: »Točno je da se granica promijenila još 1956. godine i nikada poslije. Slovenski zemljovidi su smijurija. Najsporniji dio granice je rijeka Dragonja, jer se ne poštuje pravilo međunarodnog prava da ostaje vrijediti granica tamo gdje je stari tok rijeke, a ne ondje gdje je on promijenjen, odnosno gdje je naglo skrenuta. Treba poštovati granicu na starom koritu Dragonje, tamo gdje je sada aerodrom Portorož«. 


  Akademik Rudolf također naglašava na korištenje zemlje za solane i vinograde u predjelima Brič i Funtamiđa ne znači da su se granice promijenile: »Teritorij je korišten za solane i drugo, ali korištenje po međunarodnom pravu ništa ne znači. Mogli su to zauzeti vojskom, pa to ne bi ništa značilo. Vlasništvo je jasno, a to što Slovenci stvaraju takvu impresiju stvar je politike koju možemo kritizirati«. 


  Naš sugovornik nije želio prognozirati ishod graničnog spora Hrvatske i Slovenije. »Sve do arbitražne odluke je nagađanje«, poručio je Davorin Rudolf, bivši šef hrvatske granične komisije.