Uprava privatne tvrtke ima dva dana da pronađe investitore ili samo novac i isplati korisnike

Royal pred stečajem: Bez dokupljenog dijela mirovine 4.000 penzionera

Ljerka Bratonja Martinović

U Vladi su neskloni pomaganju privatne tvrtke, pa makar se radilo i o mirovinama, a direktor Royala Ivo Bulaš tvrdi kako se ne radi samo o poduzetničkoj priči, već o očuvanju instituta koji može pomoći u rješavanju problema viška zaposlenih, i to bez socijalnih konflikata



ZAGREB  Hoće li 3.860 korisnika Royal međugeneracijske solidarnosti ostati bez dokupljenog dijela mirovine znat će se početkom idućeg tjedna.


Direktor Royala, Ivo Bulaš, intenzivno traži rješenje za krizu koja će, ako se ne riješi kroz dan ili dva, njegovu tvrtku otjerati u stečaj. Bulaš je u petak predsjedniku Josipoviću i Vladi uputio otvoreno pismo tražeći pomoć države u očuvanju instituta dokupa mirovine.


Prema našim informacijama, u Vladi nemaju mnogo interesa za rješavanje problema Royala, pa se teško može očekivati da će država pomoći u spašavanju posrnule privatne tvrtke. 




  Tvrtka Royal međugeneracijska solidarnost, koja od 1990. godine ugovara dokup mirovine, zapala je u financijske probleme nakon 2006. godine, kad je HANFA njihov rad proglasila nezakonitim, a voda im je sad došla do grla. 


  Ako u narednih dva do tri dana ne pronađu investitora ili ne uspiju na drugi način osigurati 1,8 milijuna kuna koliko im je potrebno za isplatu dokupljenog dijela mirovina za svojih 3.860 korisnika, bit će prisiljeni zatražiti pokretanje stečaja.


U tom slučaju, gotovo 4.000 umirovljenika ostalo bi bez svog prihoda, a teško da bi itko nakon toga ugovarao dokup mirovine, što bi najviše štetilo državi i mirovinskom tržištu, upozoravaju iz Royala. 


  Dok su u Vladi neskloni pomaganju privatne tvrtke, pa makar se radilo i o mirovinama, direktor Royala tvrdi kako se ne radi samo o poduzetničkoj priči, već o očuvanju instituta koji može pomoći u rješavanju problema viška zaposlenih, i to bez socijalnih konflikata. 


  – Nada umire posljednja. Napravit ćemo sve da zaštitimo ljude s kojima smo živjeli 24 godine. Ovo je prvo kašnjenje s isplatom, a nadam se da će to biti jedina posljedica, kaže Bulaš, koji se boji da bi stečaj otjerao potencijalne partnere Royala. 


  – Trebalo je osam godina da zakonom urede ovu djelatnost. Novi je zakon jako, jako zakasnio, optužuje Bulaš koji za poslovni krah tvrtke krivi HANFA-u koja im nije dopustila tržišno poslovanje i stvaranje novih prihoda. 


  Za državnu intervenciju u slučaju Royala zalaže se Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), tvrdeći da će u protivnom Vlada biti na gubitku. 


  – Samo zahvaljujući institutu doživotne otpremnine Vlada može restrukturirati javni sektor gdje 4.700 ljudi ima uvjete za prijevremenu ili starosnu mirovinu, a sve te novce može povući iz socijalnog fonda EU. Vlada neće mirno spavati ako se odrekne tog instituta koji joj jedini osigurava novac, upozorava Hrelja.