Istraživanje UN-a

Romi dvostruko siromašniji od ostalih

Tihomir Ponoš

Istraživanje je provedeno na 757 romskih i 350 ostalih obitelji. Dva posto Roma nema rodni list, a 5 posto osobnu iskaznicu pa ne  mogu ostvariti nikakva statusna prava



ZAGREB   Romi u Hrvatskoj u višestruko su nepovoljnom položaju u odnosu na neromsko stanovništvo i to u svim parametrirma promatranima u sklopu istraživanja o romskoj svakodnevnici u Hrvatskoj. U relativnom siromaštvu živi čak 92 posto Roma (u odnosu na 42 posto neroma koji žive blizu njih), a u apsolutnom njih devet posto.


Pokazuju to rezultati istraživanja provedenog na 757 romskih obitelji i 350 neromskih koje žive blizu Roma. Istraživanje koje je proveo Regionalni centar Programa UN-a za razvoj, a na Dan UN-a predstavila ga je dr. Dunja Potočnik, na siromaštvo Roma jasno ukazuje i podatak iz visine prihoda zaposlenog pripadnika te nacionalne manjine. Zaposleni Rom prosječno zarađuje oko 3.500 kuna, odnosno 2.000 manje od ostalih. Njih čak 35 posto ne plaća račune ili kasni s plaćanjem, što je dvostruko više od postotka u ostalom dijelu populacije. Iako se u obrazovanju Roma podosta učinilo posljednjih godina, pa tako njih 88 posto pohađa osnovnu školu, elementarno osmoškolsko obrazovanje stječe njih samo 40 posto. Slabija obrazovanost vidi se i iz toga što je prosječan broj godina školovanja Roma 6,8, a ostalih 10,6 godina, pri čemu je u tome Hrvatska znatno ispod europskog prosjeka koji je između 12 i 14 godina navela je Potočnik. Slabo obrazovanje reflektira se i na poslove koje obavljaju zaposleni Romi: njih čak 40,7 posto zaposleni su kao nekvalificirani radnici, a više od 10 posto kao kvalificirani. Nezaposlenost je velika boljka i među pripadnicima te nacionalne manjine koji u stanovništvu države sudjeluju s 0,4 posto a među nezaposlenima ih je 1,5 posto.


Dva posto Roma uopće nema rodni list, a njih pet posto osobnu iskaznicu što znači da ne mogu ostvariti nikakva statusna, socijalna i druga prava što također rezultira siromaštvom i društvenom isključenošću. Loš ekonomski položaj reflektira se i na zdravstvenu zaštitu romskog stanovništva. Njih 82 posto ima zdravstveno osiguranje, ali njih 44,5 posto ne može kupiti lijekove, u odnosu na 13,7 posto ostalog stanovništva. Na veliku razliku između Roma i ostalog stanovništva ukazuju i podatci o stanovanju. Romi žive u malim, prenapučenim i neadekvatnim prostorima. Svako drugo romsko kućanstvo nema kupaonicu, 35 posto nema vodu ni u dvorištu, vlastiti krevet njih tek 56 posto. Računalo posjeduje netšo manje od četvrtine romskih kućanstava, a pristup internetu ima svako šesto.