Registar birača

Rok za ispravak podataka i podnošenje zahtjeva za glasovanje izvan mjesta prebivališta istječe 31. kolovoza

P. N.

Rok za podnošenje zahtjeva za glasovanje izvan mjesta prebivališta, odnosno rok za ispravak podataka upisanih u registar birača, istječe 31. kolovoza 2016.

Rok za podnošenje zahtjeva za glasovanje izvan mjesta prebivališta, odnosno rok za ispravak podataka upisanih u registar birača, istječe 31. kolovoza 2016.

Uvid u registar birača, obrasci zahtjeva, kontakt podaci nadležnih ureda državne uprave u županijama te detaljnije informacije dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva uprave www.uprava.gov.hr



Rok za podnošenje zahtjeva za glasovanje izvan mjesta prebivališta, odnosno rok za ispravak podataka upisanih u registar birača, istječe 31. kolovoza 2016. 


Registar birača sastoji se od evidencije birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i evidencije birača hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Upisivanje u registar birača obavlja se na temelju podataka iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava.


Registar birača kontinuirano se ažurira na način da se iz registra svakodnevno brišu osobe koje su izgubile biračko pravo (smrću ili prestankom državljanstva) te se upisuju osobe koje su stekle biračko pravo (osobe s navršenih 18 godina života odnosno osobe koje su primljene u hrvatsko državljanstvo). Budući se registar birača temelji i na evidenciji prebivališta, svako brisanje iz evidencije prebivališta u Republici Hrvatskoj, dovodi do smanjenja broja birača koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, ali i istodobnog povećanja broja birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj (tzv. dijaspora).




Hrvatski državljani koji su brisani iz evidencije prebivališta u Republici Hrvatskoj ne brišu se iz registra birača. Oni svoje biračko pravo mogu ostvariti u statusu birača koji nemaju prebivališta u Republici Hrvatskoj (odnosno mogu glasovati samo za XI izbornu jedinicu, tzv. dijasporu) temeljem aktivne registracije.


Stoga Ministarstvo uprave poziva birače da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača, odnosno da podnesu zahtjev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta do srijede 31. kolovoza 2016. godine. Zahtjevi se mogu predati osobno, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda te putem sustava e-građani.


Uvid u registar birača, obrasci zahtjeva, kontakt podaci nadležnih ureda državne uprave u županijama te detaljnije informacije dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva uprave www.uprava.gov.hr.