Prava Srba

Rok istekao 22. veljače: Banski dvori nisu podnijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti vukovarskog statuta

Dražen Ciglenečki

Još nije kontaktirao  s ministricom uprave – Ivan Penava  /  Foto D. KLARIĆ/CROPIX

Još nije kontaktirao s ministricom uprave – Ivan Penava / Foto D. KLARIĆ/CROPIX

Možda su u Vladi zaista zaključili da je naš statut u skladu sa svim propisima, kao što mi tvrdimo cijelo vrijeme. Ali, iskreno, mislim da se Vlada nije ni bavila ovim pitanjem, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan  Penava



ZAGREB  Vlada Tihomira Oreškovića nije podnijela zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti vukovarskog gradskog statuta, za što joj je jednomjesečni rok istekao 22. veljače. Na taj je način istog datuma prestala i suspenzija dijela statutarnih odredbi koje se odnose na realizaciju prava pripadnika srpske nacionalne manjine na službenu uporabu svojeg jezika i pisma.


Podsjetimo, bivši ministar uprave Arsen Bauk je posljednjeg dana prošle Vlade, poslao u Banske dvore odluku o obustavi pojedinih odredbi vukovarskog statuta, smarajući da se njima bitno uskraćuju prava tamošnjim Srba na službeno korištenje jezika i ćirilice. Ujedno je od nadolazeće Oreškovićeve vlade zatražio da podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ali, oni nisu to nisu učinili.


Na osnovu toga bi se moglo zaključiti da nova Vlada ocjenjuje da je sporni statut sasvim u skladu s Ustavom i zakonom koji uređuje prava nacionalnih manjina na službenu uporabu jezika i pisma. No, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije siguran da je baš to posrijedi.




– Možda su u Vladi zaista zaključili da je naš statut u skladu sa svim propisima, kao što mi tvrdimo cijelo vrijeme. Ali, iskreno, mislim da se Vlada nije ni bavila ovim pitanjem. Vlada se još nije konstituirala, ni Ministarstvo uprave se nije ekipiralo i sklon sam vjerovati da im je zato prošao rok od 30 dana za zahtjev Ustavnom sudu. U svakom slučaju, mi s novom ministricom uprave Dubravkom Jurlinom Alibegović nemamo još nikakve kontakte, rekao nam je Penava.  


Međutim, to što Vlada nije reagirala, ne znači da se statut Vukovara ipak neće naći na Ustavnom sudu. Ocjenu ustavnosti može zatražiti vukovarsko Vijeće srpske nacionalne manjine, što je gotovo izvjesno. Osim toga, Bauk je na sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina najavio inicijativu da to radno tijelo, temeljem Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti. S obzirom da većinu u tom Odboru ima parlamentarna oporba, vjerojatno je da će Baukov prijedlog biti prihvaćen. Kao što je već podržan njegov prijedlog da se Vladu zaduži da u roku 90 dana izmijeni Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, sukladno odluci Ustavnog suda iz kolovoza 2014. godine o referendumu o ćirilici.