Ispitani otac i majka

Roditelji djevojčice ostavljene u Brestju osumnjičeni za napuštanja djeteta i povredu djetetovih prava

Hina

Dan ranije policija je javno zatražila informacije o djevojčici koja je prošlog četvrtka navečer pronađena ispred župnog ureda Župe Dobrog pastira u Brestju gdje je ostavljena u dječjim kolicima, umotana u bijeli platneni prekrivač i odjevena u žutu haljinu s bijelim točkicama, bez rukava



 Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo ispitalo je roditelje djevojčice ostavljene prije tjedan dana ispred župnog ureda u Brestju, a tereti ih za kaznena djela napuštanja djeteta i povredu djetetovih prava, izvijestilo je u petak državno odvjetništvo.


Tužiteljstvo tvrdi da je prvoosumnjičena majka u kasnim večernjim satima 20. srpnja, u nakani da ju trajno napusti, ostavila samu i bez nadzora svoju sedmomjesečnu djevojčicu na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred župnog ureda.


Ujedno, postoji osnovana sumnja da su oboje osumnjičenika, majka i otac, od početka 2014. do 25. srpnja 2017. “kao roditelji dvoje maloljetne djece niske kronološke dobi, počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava i da je prvoosumnjičenica (majka) ostavljala djecu bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko ugrožavajućim situacijama, a da drugoosumnjičenik (otac) nije prijavio nadležnim službama nestanak sedmomjesečnog djeteta, niti je poduzeo druge radnje u cilju pronalaska i zbrinjavanja djeteta”.




Protiv oboje osumnjičenika sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela što je sudac djelomično prihvatio i protiv oboje osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.


Zagrebačka policija u četvrtak je izvijestila da je utvrdila identitet ostavljene djevojčice, ali i njenih roditelja nad kojima su pokrenuli kriminalističko istraživanje.


Dan ranije policija je javno zatražila informacije o djevojčici koja je prošlog četvrtka navečer pronađena ispred župnog ureda Župe Dobrog pastira u Brestju gdje je ostavljena u dječjim kolicima, umotana u bijeli platneni prekrivač i odjevena u žutu haljinu s bijelim točkicama, bez rukava.


Obavještavajući o otkrivanju identiteta ostavljene djevojčice i njenih roditelja policija se na svojoj internetskoj stranici zahvalili “predstavnicima medija koji su objavom fotografija omogućili da informacija bude dostupna” te građanima koji su im dojavili korisne informacije.