Prosvjed u pet gradova

Roditelji djece s invaliditetom: S poteškoćama se možemo nositi, ali s nepravdom ne

Vedrana Simičević

To je već drugi prosvjed roditelja okupljenih u Facebook grupi »Pomozimo djeci s invaliditetom« koja broji više od 3.000 članova



ZAGREB U pet hrvatskih gradova održan je prosvjed roditelja djece s invaliditetom, kao još jedno upozorenje na nedekvatne zakone koji ovim mališanima i njihovim roditeljima već godinama svakodnevno otežavaju, pa i ugrožavaju život. Najviše roditelja – njih stotinjak, od kojih su mnogi došli u pratnji svoje djece za čija se prava bore, okupilo se u Zagrebu noseći transparente i prepoznatljive žute majice s natpisom »S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne«. Nekoliko desetaka roditelja, djece i njihovih prijatelja, te članova obitelji, kao i građana koji su im došli dati podršku okupilo se između 10 i 12 sati i u Splitu, Osijeku, Varaždinu i Dubrovniku. 


To je već drugi prosvjed roditelja okupljenih u Facebook grupi »Pomozimo djeci s invaliditetom« koja broji više od 3 tisuće članova, nakon što su već jednom u prosincu prošle godine izašli pred Vladu s popisom svojih zahtjeva, odnosno preciznije prijedloga izmjena zakona koji se tiču njihove djece. Između ostalog roditelji traže da invalidnina njihove djece ne ovisi o satima koje dijete boravi dnevno u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi, te da se u Pravilnik o pomagalima koja odobrava HZZO uvrsti cijeli niz do sad ignoriranih pomagala poput specijalnih naočala za visokoslabovidnu djecu, potrošnog materijala za djecu s traheostomama i na respiratoru, didaktičke opreme, AAC tehnologije, opreme za senzornu integraciju i slično. Također traže i povećanje naknade za roditelje njegovatelje koja je daleko ispod prosječne plaće u RH, oslobađanje plaćanja participacije i troškova lijekova koji su dio terapije djece s epilepsijom, mogućnost za adekvatnu rehabilitaciju djece i u drugim većim hrvatskim gradovima, te otvaranje dijagnostičkog centra za autizam.


– Vladi ništa ne znači da i nekoliko godina prođe dok uvedu promjene, dok je našoj djeci važan svaki mjesec da bi imali veću šansu za kvalitetniji život kad odrastu, kazala nam je jedna od prosvjednica Andrijana Žderić.