Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
6. prosinca 2019.
Priopćenje Ministarstva zaštite okoliša

Roba srbijanskog "Pro-Plasta" otišla iz Hrvatske: provjerava se je li bila riječ o opasnom otpadu

Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2013. u 17:47 2013-07-29T17:47:00+02:00

U službenoj dokumentaciji tijekom prijevoza i izvoza spomenuta roba nije bila deklarirana kao otpad nego kao cinkov oksid i elektrofiltarska prašina, dodatno se provjerava je li ipak bila riječ o opasnom otpadu te je li roba lažno deklarirana

ZAGREB Sva roba koju je srbijanska tvrtka »Pro-Plast« prevezla do riječke luke otišla je iz Hrvatske i uglavnom je već u Kini kao krajnjem odredištu, a inspekcija zaštite okoliša još provjerava je li, kako su pisali mediji, bila riječ o opasnom otpadu, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Premda u službenoj dokumentaciji tijekom prijevoza i izvoza spomenuta roba nije bila deklarirana kao otpad nego kao cinkov oksid i elektrofiltarska prašina, dodatno se provjerava je li ipak bila riječ o opasnom otpadu te je li roba lažno deklarirana, ističe se u priopćenju.  

U priopćenju se također ističe kako je inspekcija zaštite okoliša službeno kontaktirala s domaćim mjerodavnim tijelima te sa srbijanskim Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine kako bi se utvrdile okolnosti u kojima je obavljen prijevoz i izvoz.

Na temelju prikupljenih informacija, utvrđeno je da je tvrtka »Pro-Plast« u travnju, svibnju i lipnju ove godine u Kinu otpremila 73 kontejnera robe prosječne mase oko 20 tona. Roba je deklarirana kao cinkov oksid i elektrofiltarska prašina, zapakirana u vreće i utovarena u kontejnere u Srijemskoj Mitrovici, nakon čega je do riječke luke prevezena željeznicom i cestom te od luke do odredišta u luku Huangpu u Kini u tri kontejnerska broda.

»Prema dosad službeno potvrđenim informacijama, sva roba koja je ušla u Republiku Hrvatsku napustila je područje Republike Hrvatske. Dva broda s 59 kontejnera već su stigla do odredišta u Kini, a treći brod s 14 kontejnera stiže tijekom današnjega ili sutrašnjeg dana«, ističu u ministarstvu.

Naglašavaju kako inspekcija zaštite okoliša utvrđuje dodatne činjenice vezane uz karakteristike i porijeklo izvezene robe, a na navode o mogućemu lažnom deklariranju.

Srbijanska tvrtka »Pro-Plast«, koju su tamošnji mediji dovodili u vezu s krijumčarenjem toksičnog otpada i njegovim odlaganjem u Grčkoj, Rumunjskoj i Jadranskome moru, nedavno je odbila te optužbe, no srbijanska mjerodavna tijela (ministarstvo i carinska uprava) pokrenula su istragu.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je prošlog tjedna kako njegovo ministarstvo i mjerodavne službe čine sve kako bi utvrdile je li u Hrvatskoj završio toksični otpad iz Srbije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.