Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Istraživanje GONG-a i Udruge gradova

Rijeka najtransparentniji grad u Hrvatskoj

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2012. u 13:59 2012-04-24T13:59:00+02:00

Čak 70 posto jedinaca lokalne uprave i samouprave ne zadovoljava kriterij transparentnosti, 24 posto je transparentno, a samo šest posto izrazito je transparentno u svom radu

Grad Rijeka, odnosno riječka javna uprava, najtransparentnija je u Hrvatskoj i to u konkurenciji svih jedinica lokalne i regionalne samouprave. Rezultat je to istraživanja LOTUS kojega je provela udruga GONG i Udruga gradova.

Rijeka za otvorernost i transparentnost uprave dobila ocjenu 9,43 od mogućih deset. Nagradu GONG-a preuzeo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a Rijeka je bila najbolje ocijenjena i u istom istraživanju prije tri godine.  Među 12 nagrađenih gradova su i petoplasirana Opatija s ocjenom 8,99 i šestoplasirana Crikvenica s ocjenom 8,98.

Dobar primjer gradova baš i nije slijedila Primorsko-goranska županija koja je sedma među županijama s ocjenom 6,82. Najbolje je ocijenjena županija Krapinsko-zagorska s ocjenom 7,75. Osim 12 gradova i dvije županije nagrada je urućena i općini Pućišća kao općini koja je najviše napredovala od prošlog istraživanja provedenoga prije tri godine. Rezultati istraživanja, usporede li se s rezultatima iz 2009. godine, pokazuju da je transparentnost jedinica lokalne i regionalne samouprave porasla, ali je i dalje nedostatna. Naime, prosječna je ocjena svih njih 4,57, a najmanja prolazna ocjena je pet.

Nadalje, čak 70 posto jedinica lokalne uprave i samouprave ne zadovoljava kriterij transparentnosti, njih 24 posto je transparentno, samo je njih šest posto izrazito transparentno.

Prije tri godine kakve-takve kriterije transparentnosti zadovoljilo je samo 18 posto općina, gradova i županija. Rezultate istraživanja predstavili su Nives Miošić i Duje Prkut iz GONG-a ustvrdišvi da je transparentnost prvenstveno pitanje političke volje. Ne bi li se dobili rezultati istraživanja korišten je 51 pokazatelj unutar pet osnovnih dimenzija kao što su javnost sjednica vijeća ili skupština, javnost rada i odluka izvršne vlasti, primjena Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnja s civilnim društvom te izravna participacija građana u odlučivanju. Istraživanje je pokazalo da je transparentnost veća u gradovima nego li u općinama, dok su se županije pokazale većim dijelom transparentne.

Ministar uprave Arsne Bauk najavio je izmjene zakona koji reguliraju lokalnu samoupravu kazavši da će prva prilika za popravljanje stanje biti lokalni izbori sljedeće godine. Bauk je najavio izmjenu zakonskih odredbi koje reguliraju kontrolu rada načelnika općina i gradonačelnika kao i izmjene zakona o referendumu. Ponovio je da će uvesti red u popise birača jer u nekim sredinama ti popisi mogu znatno utjecati na rezultate izbora. Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić ustvrdio je kako ni u zemljama EU nije lagano nadzirati transparentnost lokalne samouprave te da je u slučaju Hrvatske očito transparentnost jača na državnoj nego li lokalnoj razini.

Ocjena transparentnosti

Vojko Obersnel je u poboljšanju komunikacije s građanima i otvorenosti vlasti naveo tri inovacije uvedene prošlih godina. Naveo je internetsku igricu proračunajme u kojoj igrač sam može, prema pravilima, složiti proračun. Time su građani mnogo naučili o proračunu, a od svakog igrača su prikupljani i analizirani podatci  o tome što bi građani u proračunu najviše smanjili ili povećali što je i korišteno u izradi samog proračuna.

Obersnel je naveo i kako je na portalu MojaRIjeka uvedena rubrika "tužibaba" gdje se građani javljaju s konkretnim upitima, prijedlozima, pokudama i pohvalama, a prosječan rok za odgvor je pet dana.

Treće što je naveo su e-konzultacije, svojevrsni internetski referendum.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.