Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4
Sutra: 5° 5° 4
19. siječnja 2019.
Nepovratna sredstva

Rijeka dobila 43,7 milijuna eura iz europskih fondova: Novac za EPK, autobuse i poduzetničke zone

Foto: D. LOVROVIĆ
Foto: D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2018. u 20:13 2018-02-07T20:13:00+01:00

Četvrtinu sredstava Grad će uložiti u pripreme za 2020. godinu kada Rijeka postaje europska prijestolnica kulture, a Grad mora tome dodati još 15 posto vlastita novca, potvrdio je gradonačelnik Obersnel

ZAGREB/RIJEKA Sedam hrvatskih gradova je dobilo 303,4 milijuna eura iz europskih fondova za projekte koje su sami odabrali kao važne za razvoj njihovih širih urbanih podučja. Predstavnici gradova Rijeke, Pule, Zagreba, Splita, Zadra, Osijeka i Slavonskog Broda dobili su taj novac na raspolaganje zahvaljujući sporazumima koje su potpisali u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, na čelu s ministricom Gabrijelom Žalac. Ona im je čestitala na naporima u pripremanju projekta i ispunjavanju potrebnih uvjeta.

Rijeci je na raspolaganju 43,7 milijuna eura. Četvrtinu tog novca grad će uložiti u pripreme za 2020. godinu, kada Rijeka postaje europska prijestolnica kulture, potvrdio nam je gradonačelnik Vojko Obersnel. To je Rijeci jako važno, jer se radi o nepovratnom novcu iz europskih fodnova. Da bi ga mogao iskoristiti, grad mora tome dodati još 15 posto vlastita novca.

– Dio sredstva potrošit ćemo na unapređenje javnog gradskog prometa, za nabavu novih autobusa. Dio će otići za povećanje efikasnosti sustava toplinarstva, a dio za gradnju poduzetničkih zona, inkubatora i ostale poduzetničke infrastrukture. Također, dio ćemo potrošiti za obnovu starih, napuštenih industrijskih pogona, jer na području bivše tvornice Rikard Benčić namjeravamo sagraditi nekoliko objekata važnih za 2020. godinu, rekao je Obrersnel, zahvalivši ministrici Žalac i njezinom ministarstvu na dobroj suradnji.

Pula je dobila na raspolaganje 19,8 milijuna eura, Split 46,6 milijuna, Osijek, 34.6, Zadar 22.8, Slavonski brod 20.9, a više od trećine sredstava namijenjeno je za Zagreb, ukupno 114,9 milijuna eura. Iako kasne s pripremom, gradovi su većinu projekata već napravili i znaju u što će novac uložiti. Pulski gradonačelnik Boris Miletić, primjerice, kaže da će grad obnoviti javni prijevoz na plinsko gorivo, sagraditi poduzetničke inkubatore i revitalizirati malo antičko rimsko kazalište.

– Tim sporazumima s gradovima izvedena je decentralizacija upravljanja europskim fondovima u Hrvatskoj, rekla je Gabrijela Žalac. Ona očekuje da će gradovi krenuti s ostvarenjem razvojnih projekata na svojim područjima »u najkraćem mogućem roku«. Preciznije, radi se o provedbi »integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam)« u sklopu Operativnog programa »konkurentnost i kohezija«, vezanog uz proračunsko razdoblje do 2020. godine. Novac je nemijenjen ne samo spomenutim gradovima, nego i općinama koje pripadaju njihovim urbanim aglomeracijama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka