Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
23. veljače 2020.
Svečanost u Saboru

Riječkom profesoru emeritusu Branku Rafajcu i Patriciji Nikolaus iz GAM-a nagrade Ivan Filipović

Foto Sabor.hr
Foto Sabor.hr
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 19:08 2019-07-03T19:08:29+02:00

ZAGREB U Hrvatskome saboru u srijedu su svečano dodijeljene Nagrade Ivan Filipović za 2018., za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti, a za životno djelo dobili su je Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradiški i Branko Rafajac, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesor emeritus riječkog Sveučilišta.

Dodijeljeno je i deset godišnjih nagrada pojedincima.

U području predškolskog odgoja i obrazovanja nagrađene su Snježana Dupan Lovrić, ravnateljica Dječjeg vrtića „Suncokret“ u Slatini i Davorka Crnković, ravnateljica Dječjeg vrtića „Vrbik“ u Zagrebu.

Godišnjom Nagradom u osnovnom školstvu nagrađeni su Bisera Vajlandić, učiteljica hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić“ u Osijeku i Darko Suman, učitelj fizike u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Pazinu.

U području srednjeg školstva nagrađeni su Patricija Nikolaus, profesorica fizike u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci i Vesna Radinčić, profesorica mentorica klarineta u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ u Samoboru.

Godišnjom Nagradom u području visokog školstva nagrađena je Ivana Hebrang Grgić, docentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a Nagradom za znanstveni i stručni rad Ivan Sonda, redoviti profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu i Damir Eljuga, izvanredni profesor u Poliklinici Eljuga.

Nagrade je, u ime Odbora za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“ uručila predsjednica Odbora Vesna Bedeković, a u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivana Franić, pomoćnica ministrice, objavio je Hrvatski sabor.

Ivan Filipović, otac učitelja

Nagrada Ivan Filipović nosi ime po učitelju koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. u Zagrebu. Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava. Zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zauzimanja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja.

Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine, prvo u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske.
Hrvatsko školstvo i društvo i na taj način pokazuju sustavnu brigu o onima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom pridonijeli unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.