Jednoglasno u Saboru

Riječki zastupnik srušio RBA kredite: Lex Škibola mnoge bi mogao izvući iz dužničkog ropstva

Zlatko Crnčec

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Lovrinović je rekao da bi se usvajanjem njegovog amandmana »zaštitilo desetine tisuća građana i sačuvale milijarde kuna u njihovu džepu«. – Oko 70 posto svih troškova koji se nabijaju u ovršnim postupcima odnosi se na ovo, rekao je Lovrinović.



ZAGREB – Rijetko viđena slika jučer u Saboru čak dva puta. Naime, jednoglasno su izglasana dva zakonska prijedloga koja su predložili oporbeni zastupnici. Prvi su izmjene Ovršnog zakona koje je predložio Most, a drugi Zakon koji je predložio Riječanin Marin Škibola, vjerojatno najmlađi saborski zastupnik u povijesti Hrvatskog Sabora.


Tim zakonom se ništavnim proglašava dio ugovora o kreditima koje su građani podizali kod RBA šteditno-kreditnih zadruga. Škibola je ovaj Zakon početkom svibnja postavio kao uvjet da podrži izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.Što se tiče Škibolinog zakona, odbijen je amandman Grbina i Gorana Aleksića (SNAGA) da se zakon odnosi i na one koji su ugovore sklopili izvan granica Hrvatske, ali sa zadrugama koje su djelovale u Hrvatskoj.


Pali amandmani


Škibola je za naš list pojasnio da se zakon odnosi na sve fizičke osobe i na male tvrtke, ta da se postupak ovrhe zamrzava u trenutku kada se podigne tužba za utvrđenje ništavnosti.




– Sud će trebati utvrditi samo činjenjicu je li zadruga imala dozvolu HNB-a ili druge nadležne institucije da izdaje kredite. Ako se utvrdi da nije, tada se kredit proglašava ništetnim i svaka strana mora vratiti drugoj ono što joj je ova dala, i to bez kamata. Ako je nekretnina već ovršena i u vlasništvu je zadruga, ova je mora vratiti, a ako je vlasnik treća osoba, zadruga mora obeštetiti novčano ovršenika, rekao je Škibola.


Idila u Saboru ipak nije bila potpuna jer nisu prošli amandmani na Ovršni zakon koje je Most predložio u petak, a koji nisu bili usuglašeni s Vladom. Tako da nije prošao prijedlog ove stranke da se spriječi ovrha na nekretnini opterećenoj založnim pravom zbog ugovora o kreditu u slučaju kada je glavnica već vraćena.


Peđa Grbin (SDP) rekao je da su »novi Mostovi amandmani klasičan primjer demagogije«, te ustvrdio da bi poslovne banke, ako bi se usvojio ovaj prijedlog, od građana za kupnju prve nekretnine tražili jamce ili drugu nekretninu kao jamstvo. Nije prošao ni prijedlog da se iznos glavnice zbog koje se jedina nekretnina ne može ovršiti podigne s 20.000 na 50.000 kuna kao ni prijedlog deblokade dugotrajno blokiranih ovršenika.


Milijarde kuna


– Zastarni rok od deset godina, koji je propisan Zakonom o obveznim odnosima, dovoljno je dug da bi ovrhovoditelj svoju tražbinu mogao naplatiti ako je takva tražbina naplativa, rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.


Nije prošao ni amandman Ivana Lovrinovića (PS) da svaka stranka snosi svoje troškove u ovršnom postupku. Državni tajnik ministarstva pravosuđa Josip Salapić rekao je da je ovaj prijedlog protivan osnovnom pravilu po kojem je stranka koja je u cijelosti izgubila spor dužna protivnoj stranci nadoknaditi sve troškove.


Lovrinović je rekao da bi se usvajanjem njegovog amandmana »zaštitilo desetine tisuća građana i sačuvale milijarde kuna u njihovu džepu«.


– Oko 70 posto svih troškova koji se nabijaju u ovršnim postupcima odnosi se na ovo, rekao je Lovrinović.