Program plus

Riječka bolnica najbolja: Liste čekanja smanjene za 23.000 pacijenata

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

KBC Rijeka najbolja je zdravstvena ustanova u provedbi Programa plus, najbolji tim bila je Klinika za očne bolesti KBC-a Split, a najbolji pojedinačni rezultat u smanjivanju listi čekanja postigao je Zavod za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Sestre milosrdnice, rečeno je na prezentaciji na kojoj je ministar zdravlja Siniša Varga uručio priznanja voditeljima najboljih ustanova



ZAGREB - Bolničke liste čekanja smanjene su za gotovo 23.000 pacijenata u pet tjedana provedbe Programa plus, tj. dodatnog rada srijedom i subotom sa ciljem povećanja dostupnosti i ostvarenja brže zdravstvene usluge, rečeno je u srijedu u Ministarstvu zdravlja na predstavljanju rezultata projekta smanjenja dugotrajnih listi čekanja.


KBC Rijeka najbolja je zdravstvena ustanova u provedbi Programa plus, najbolji tim bila je Klinika za očne bolesti KBC-a Split, a najbolji pojedinačni rezultat u smanjivanju listi čekanja postigao je Zavod za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Sestre milosrdnice, rečeno je na prezentaciji na kojoj je ministar zdravlja Siniša Varga uručio priznanja voditeljima najboljih ustanova.


Svaki osmi pacijent obrađen u Programu plus zbrinut je u KBC-u Rijeka gdje je, primjerice, čekanje na CT smanjeno za 50 posto, Klinika za očne bolesti KBC-a Split bila je najbolja u jednodnevnoj kirurgiji očne mrene, a u KBC-u Sestara milosrdnica čekanje na ultrazvuk srca smanjeno je sa šest mjeseci na mjesec dana.




Priznanja su uručena sanacijskom upravitelju KBC-a Rijeka Davoru Štimcu, voditelju Klinike za očne bolesti KBC-a Split Kaji Bućanu te zamjenici sanacijskog upravitelja KBC-a Sestre milosrdnice Diani Delić.


Od početka provedbe programa, 11. veljače, u pet tjedana pregledano je 23.308 pacijenata više nego u istom razdoblju prošle godine. Trenutno je na listi, koja obuhvaća sve zahvate osim kontrolnih, preventivnih i duplih narudžbi, ukupno 466.374 narudžbi.


Najdulje se čeka na ultrazvuk srca, operaciju očne mrene, prvi kardiološki i prvi gastroenterološki pregled, a ukupno prosječno čekanje smanjeno je sa 152 na 129 dana – za 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani, rekao je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić.


Po njegovim riječima, u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, Programom plus povećani su broj i dostupnost usluga, ažurirane su liste čekanja, a još se značajniji pomak očekuje do lipnja ove godine.


U suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje radi se na informatičkom blokiranju višestrukog naručivanja za istu pretragu, a pacijentima će se omogućiti odabir najranijeg mogućeg termina.


Varga je rekao da se paralelno radi na poboljšanju dnevnog rada u bolnicama, sa ciljem da se do 30. lipnja potpuno riješi problem dugotrajnih čekanja.


Upitan o troškovima bolnica i plaćanju prekovremenog rada, Varga je istaknuo da su bolnice napravile plan dodatnih opterećenja kroz Program plus, a većina ih je napravila manje troškove od planiranih.


Svaki je prekovremeni sat plaćen i do sada nije bilo prigovora zaposlenika, istaknuo je Korolija Marinić.