Utorak, 9. veljače 2016.
Nepropisno voze djecu: Katastrofalni podaci HAK-a o sigurnosti najmlađih

Riječani najgori: Dvije trećine roditelja dječju sjedalicu u autu koristi samo za ukras

Riječki roditelji najmanje brinu o sigurnosti svoje djece u vožnji – njih 70,8 posto djecu ne veže na putu do vrtića, ili veže nepropisno / Foto D. LOVROVIĆ
Riječki roditelji najmanje brinu o sigurnosti svoje djece u vožnji – njih 70,8 posto djecu ne veže na putu do vrtića, ili veže nepropisno / Foto D. LOVROVIĆ
Autor: Bojana Mrvoš Pavić
Objavljeno: 21. veljače 2013. u 20:11

Istraživanje je provedeno u Zagrebu, Rijeci i Osijeku krajem siječnja, u uvjetima magle, poledice i sumraka, što znači da ni rizičniji uvjeti vožnje roditelje ne mogu natjerati na propisno prevoženje djece

ZAGREB  Gotovo 70 posto roditelja djece vrtićke dobi ne brine o sigurnosti svoje djece u automobilima – poražavajući su rezultati HAK-ovog istraživanja provedenog ispred vrtića u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Roditelji vlastitu, i tuđu, djecu voze nevezanu u autosjedalicama, nevezanu izvan sjedalica, na prednjim sjedalima, dok djeca stoje između prednjih sjedala i slično, pravdajući se kako za propisnim vezanjem djece »nema potrebe, jer žive par ulica dalje«, jer je dijete »sigurnije u maminom krilu na stražnjem sjedalu«, ili zato što »dijete sjedalicu, kao ni pojas, ne voli«. 

HAK-ovi su djelatnici način prijevoza djece provjeravali na prilazima vrtićima u tri grada, ujutro i poslijepodne, kad roditelji djecu dovoze ili odvoze iz vrtića. Istraživanje je provedeno krajem siječnja, u uvjetima magle, poledice i sumraka, što znači da ni rizičniji uvjeti vožnje roditelje ne mogu natjerati na propisno prevoženje djece, po svemu sudeći tako omraženo u Hrvatskoj. Dječje su sjedalice za nas još uvijek »pomodarstvo«, nepotreban trošak zbog »nečeg što se njima ne može dogoditi«, dok u nemalom broju slučajeva sjedalica u automobilu postoji, no neiskorištena. 

Lani poginulo dvoje djece

Prošle je godine dvoje djece u prometu smrtno stradalo zbog nepropisnog prevoženja, 25 ih je teško, a 240 lakše ozlijeđeno. Ukupno, u prometu je stradalo 1.095 djece, pri čemu najviše, njih 638 (čak 58,2 posto) kao putnici. Nekad su djeca stradavala uglavnom kao pješaci, sada pak, kad su puno educiranija o tome kako se ponašati na cesti, stradaju onda kad su za njih odgovorni isključivo roditelji. 

Riječki roditelji najmanje brinu o sigurnosti svoje djece u vožnji – njih 70,8 posto djecu ne veže na putu do vrtića, ili veže nepropisno, jednako tako 66,6 posto roditelja u Osijeku i 64,8 posto u Zagrebu. Od ukupno 105 automobila čiji je dolazak u vrtić, ili odlazak iz njega HAK evidentirao, roditelji u tri grada djecu su neispravno vozili u 71 automobilu, a ispravno u samo 34. Je li riječ o komforu ili manjku svijesti o opasnostima koje vrebaju upravo najviše u gradskoj, sporijoj vožnji, zapravo i nije važno, zaključuju u HAK-u, važnije je natjerati roditelje da sigurnost djeteta stave ispred svog komfora, ili lijenosti. 

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić jučer je, prisustvujući HAK-ovoj prezentaciji rezultata o prijevozu djece, predložila čak da policija ubuduće nepropisno prevoženje djece, zbog kojeg je život djeteta bio ugrožen, prijavljuje centrima za socijalnu skrb, kako bi oni upozorili roditelje, ili ih kaznili. 

– Ako roditelj odgovara zbog necijepljenja djeteta ili nedolazaka na roditeljske sastanke, onda treba odgovarati i ako na ovaj način ugrožava sigurnost djeteta, kazala je Jelavić, napominjući kako bi se, kao što je slučaj s mobitelima, u vožnji trebalo zabraniti i pušenje koje, napomenula je, šteti djetetu kao pasivnom pušaču, ali i ometa pozornost vozača. Prema policijskim podacima, koje je prezentirao Josip Mataija, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, policija je lani zbog nepropisnog prijevoza djece prekršajno kaznila 1.781 vozača automobila. 

– Roditelj kojeg kaznimo zato što je ugrozio sigurnost vlastitog djeteta, zbilja bi se trebao zamisliti, zaključio je Mataija. I makar se ovoliki broj kazni čini velik, riječ je o tek 0,25 posto od ukupno 750.000 kažnjenih prekršaja u prometu, što znači da policija još uvijek većinu prekršitelja samo upozorava.

Komentari

5
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • magi
  magi   Objavljeno: 22. veljače 2013. u 11:09

  S obzirom koliko je neodgovornih roditelja prema svojoj djeci, ne trebamo se cuditi nikome drugome kako se ponasa prema nama. Djecu treba odmalena nauciti da se voze vezani ili se ne ide nikamo. I djeca nauce i to vrlo bzo i onda cak roditelje upozoravaju da oni nisu vezani.

 • NedjeljniKomentarBlog
  NedjeljniKomentarBlog   Objavljeno: 22. veljače 2013. u 6:01

  > – Ako roditelj odgovara zbog necijepljenja djeteta ili nedolazaka na roditeljske sastanke, onda treba odgovarati i ako na ovaj način ugrožava sigurnost djeteta, kazala je Jelavić

  Dobro je kazala, jer potpuna je idiotarija da roditelj odgovara zbog necjepljenja djeteta ili nedolaska na roditeljske.
  Kada je i kako država odgovara roditeljima djece koja su se razboljela zbog cijepljenja?
  Otkud državi pravo da djecu sili na odlazak u školu, a roditelje na dolazak na roditeljske sastanke?

  Nemetljivci jedni dosadni.

 • tataradi
  tataradi   Objavljeno: 21. veljače 2013. u 22:00

  Roditelji su umorni, i jednostavno nemaju vremena za vezivanje dijeteta. Cesto je u pitanju i neadekvatan pristup vrticu, pa se auti ostavljaju na cesti (cesto i vrlo prometnoj), i sve se radi u brzini.

  • Leeds_United
   Leeds_United   Objavljeno: 22. veljače 2013. u 8:28

   "Roditelji su umorni, i jednostavno nemaju vremena za vezivanje dijeteta". Pa ne vozis krumpire nego vlastitu djecu. Da sam mrtav umoran, zavezat cu dijete.

  • paris
   paris   Objavljeno: 22. veljače 2013. u 1:22

   I zamisli tako najmanje deset godina,užas.Ja sam moje skrivao u prtljažniku i evo ih žive i zdrave,sad se sami vežu inače auto ne pali a prednji sic (sjedalo) vide samo kad sjede otraga.Tataradi na brzinu samo dicu ali da ga zgojiš treba baren dvajset let.