Sindikalist

Ribić u otvorenom pismu Plenkoviću: Voljeli bismo čuti tko treba napraviti kompromis – Vlada ili sindikati

Hina



Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću nakon njegova gostovanja u emisiji HTV-a »Nedjeljom u dva«, u kojemu navodi da bi od premijera volio »čuti tko treba napraviti kompromis, Vlada ili sindikati«.


Premijer Plenković je u emisiji rekao da je Vlada razgovoru sa sindikatima pristupila vrlo transparentno i otvoreno te istaknuo da im je ponudila više nego bilo koja vlada do sada, kao i da je ta ponuda »u kontekstu proračunskih okvira i mogućnosti bila sasvim korektna«.Dodao je da je vlada spremna na dogovor, ali da on zahtijeva spremnost na kompromis s obje strane.

»Točno je da obje strane moraju pristati na kompromis. Znate li koliki je pomak napravila Vlada a koliki sindikati? Voljeli bismo Vas čuti tko je taj koji sada treba napraviti kompromis, Vlada ili sindikati«, reagira Ribić u pismu.


Ističe da bi u proračunu bilo novca za javne i državne zaposlenike da je onima koji su ga sastavljali »bilo stalo do socijalnog mira i do vjerodostojnosti vlastite države i Vlade«.




Novca je moglo biti, dodaje, »da je Vlada vodila korektnu i odgovornu politiku«.


»Najavili ste bili sasvim drugu vrstu politike. Dijalog sa svima i društvenu integraciju (za razliku od Milanovićeve isključivosti) te mobilizaciju svih potencijala hrvatskog društva. Međutim, kako mislite integrirati najvažnije subjekte hrvatskog društva u javne poslove ako su već u startu Vaši pregovarači htjeli izmanipulirati sindikate u pregovorima. S time ste velikom broju ljudi ispuhali nadu i optimizam da će doći do relevantne promjene u politici«, zaključio je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.