Socijalni dijalog

Ribić o pregovorima: Inzistiramo da dođe i premijer Orešković

Hina

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak



Pregovarački odbor sindikata javnih službi poručio je u utorak da žele pregovore s vladinim Pregovaračkim odborom pozvavši ih na prvi sastanak u ponedjeljak u sindikalni dom inzistirajući i na dolasku premijera Tihomira Oreškovića bez kojeg se, drže, problem neće moći riješiti.


»Predsjednik Vlade je, po našem mišljenju, obavezan prisustvovati barem prvom pregovaračkom sastanku kako bi u cijelosti osvijestio težinu problema. Duboko smo uvjereni da ljudi koji sjede u vladinu Pregovaračkom odboru, unatoč našem informiranju na zadnjem sastanku, nisu sasvim osvijestili težinu problema. Bez premijera Oreškovića problem se neće moći riješiti i zato inzistiramo na njegovu dolasku«, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić uime šest sindikata javnih službi koji danas nisu otišli u Vladu na pregovore o povećanju osnovice za plaće.


Dodao je i da će danas uputiti poziv premijeru Oreškoviću i vladinom Pregovaračkom odboru za prvi pregovarački sastanak u ponedjeljak, 18. travnja u 9,30 sati u sindikalnom domu. 




Smatraju da, ako premijer Orešković ima vremena za sastanke, kako su rekli, s trećerazrednim bankarima po Austriji, za korisne obilaske zemlje i bavljenje svim mogućim ideološkim pitanjima – onda bi morao imati sat vremena i za sindikate koji žele riješiti ozbiljan problem. »Ako Orešković nema tih sat vremena, onda je to i nama signal da to nije problem. Ako to nije problem onda idemo svojim putem, a vi znate koji je to put«, poručio je Ribić.


Naglasio je i da sindikati hoće pregovore, ali i da oni moraju biti dobro pripremljeni jer je u protivnom to dragocjeno gubljenje »našega vremena, ali i vremena ministara«.Predsjednica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić kazala je da je glavni cilj sporazuma uspostaviti paritete pravedne cijene rada javnih i državnih službenika u odnosu na prosječnu plaću u gospodarstvu. Smatra da se to nedovoljno ističe, a zlorabi povećanje koje je rezultat, a ne cilj.

»Ovo što je sporazum otvorio nije povećanje samo po sebi već uspostava odnosa koji će trajno rješavati cijenu rada javnih i državnih službenika, ovisno o rezultatima u gospodarstvu«, kazala je.


Ribić je, upitan kako komentira da su danas na pregovore u Vladu došla dva sindikata javnih službi od njih osam, kazao da ti sindikati možda žele riješiti i neke druge probleme te u tome ne vide nikakav spor ili sukob.


Vezano uz moguće podizanje sudskih tužbi protiv Vlade zbog nepoštivanja sporazuma o rastu plaća vezano uz rast BDP-a, odgovorio je da je vrlo bitno što prije postići dogovor, jer to može dovesti do velikih troškova.


»Nije realno očekivati da će netko tužiti svaki mjesec, ali ako se skupi šest mjeseci u komadu onda je realno očekivati da će netko pokrenut tužbu za to razdoblje. Zato je važno što prije postići sporazum«, kazao je Ribić.


Pilić je dodala kako je u jednom od sindikata u mirovinskom osiguranju već pokrenut postupak da se vidi kako će se pokrenutu individualne tužbe. »Treba očekivati da to kreće«, rekla je.Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon razgovora u Banskim dvorima o povećanju osnovice za plaće u javnim službama izjavio je kako su dogovorili da socijalni dijalog nema alternative i da se ne može voditi bez svih ovlaštenih sindikalnih predstavnika te da će Vladin pregovarački tim pripremiti nacrte prijedloga i protokola o kojima je razgovano za sljedeći sastanak.

Kad to bude spremno sazvat će se sljedeći sastanak, najavio je Babić u izjavi novinarima te dodao da je Vladin pregovarački tim na sebe preuzeo tu obavezu.


Odgovarajući na novinarski upit rekao je da su u Vladi izrazili želju i volju da se svi sindikati nađu za pregovaračkim stolom te potvrdio kako će se pokušati osobno i sa predsjednikom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepanom Topolnjakom, koji je danas bio na sastanku, na tome angažirati.


Jasno smo dali do znanja da bez njih nema pregovora, ne želimo ih niti možemo zaobići, istaknuo je Babić.


Upitan zašto se nije solidarizirao sa ostalim sindikatima Babić je rekao kako svatko autonomno odlučuje i postupa kako misli da je najpravilnije i jer drži da socijalni dijalog nema alternative.


Došli smo vidjeti u čemu je nesporazum, rekao je Babić. Ne tražimo ništa više od sporazuma koji su potpisali ovlaštenici Vlade i prema mišljenju pravnih stručnjaka sporazum je pravno neupitan, naglasio je.


Svjesni smo situacije u društvu i gospodarstvu i spremni smo pregovarati o reprogramu i praktično iskazati solidarnost i razumijevanje prema poslodavcu koji je u financijskim teškoćama, naglasio je Babić. Dogovorili smo da se ubrza dinamika i da se idući sastanak sazove što prije.


Upitan je li spreman na odricanje od 6 posto povećanja rekao je da žele zajednički kompromisni stav svih osam sindikata, ali da to nikako ne znači odricanje, već eventualno odgodu primjene.


Predsjednik samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je kako očekuju da Vlada ispoštuje preuzete obveze i da je potpredsjednik Božo Petrov potvrdio da će to iskomunicirati i da će svi sindikati dobiti prijedlog protokola.


Upitan je li bilo govora o 9-satnom radnom vremenu, Toplonjak je rekao kako su to pitanje postavili ministrici uprave Dubravki Jurlini Alibegović koja je rekla da je to bilo osobno mišljenje, ali da to nije i stav Vlade.


Na pregovore o povećanju osnovice za plaće u Vladi u Banske dvore u utorak ujutro stigli su samo predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi tj. dvaju sindikata od ukupno osam iz javnih službi.


Šest sindikata javnih službi – Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara, Sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi – nisu došli jer smatraju da nisu ispunjeni uvjeti za nastavak pregovora.