Nesporazumi sa Slovenijom

Ribari u Savudriji otkazali su večerašnji sastanak, krajem tjedna u Umag dolaze predstavnici tri ministarstva

P. N.

Na sastanku bi trebali dobiti sve odgovore, između ostalog i o kaznama koje se najavljuju iz Slovenije



Ribari u Savudriji otkazali su večerašnji sastanak nakon što im je najavljeno da krajem tjedna u Umag na sastanak dolaze predstavnici najmanje tri ministarstva – vanjskih poslova, MUP-a i prometa, javlja reporter televizije N1 Antonio Zavada.


Lokalni ribari iz Savudrije i dio iz Umaga koji rade uz granicu, njih 30-40 kanilo je večeras održati interni sastanak jer se, naime, boje se kazni budući da mnogi od njih svakodnevno rade uz granicu, brojni imaju i obitelji u Sloveniji, uz granicu, te strahuju da će im Slovenija naplatiti kazne čim prijeđu granicu.


Međutim, nakon što im je najavljeno da krajem tjedna u Umag na sastanak dolaze predstavnici najmanje tri ministarstva – vanjskih poslova, MUP-a i prometa ribari su večerašnji sastanak otkazali, javlja reporter televizije N1  Antonio Zavada, a za sastanak su im obećani svi odgovori, između ostalog i o kaznama koje se najavljuju iz Slovenije.




Ribari su na večerašnjem, a sada otkazanom, sastanku željeli dogovoriti hoće li tražiti razgovore oko odštete s nekim od političara.


”Jako smo zadovoljni policijom, stvarno nadgledaju super. S politikom nismo baš zadovoljni jer smo očekivali da neće dozvoliti da slovenske ribarice prođu 318. Vjerojatno oni ne znaju zbog čega ne smiju”, kazao je za N1 Ezio Kocijančić, ribar iz Savudrije koji je ranije dobio kaznu preko ministarstva u Sloveniji, a onda čekao da Hrvatska to riješi godinu dana.


No ništa se nije sredilo dok nije sam išao preko granice, na svoju odgovornost. Kazna je bila 1.000 eura. Poslao je papire u Zagreb, dobio odgovor da će biti sređeno, no to se nije dogodilo.


Osim što se boje da će im Slovenija naplatiti kazne čim prijeđu granicu, ribari se pitaju se i hoće li im ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, odnosno država platiti kaznu na što je ministar odvratio: ”Za to postoje državne insititucije koje će zaštiti svakog hrvatskog građanina, svakog hrvatskog ribara, ne samo MUP, nego i MVEP, pravosuđe, Uprava za ribarstvo u intenzivnoj su komunikaciji. Ne kanimo poduzeti nikakve jednostrane poteze, ako druga strana povuče, imat ćemo spreman odgovor i ne bih više o tome”.