Savudrijski problem

Ribari nakon sastanka s Tolušićem: “Uz pratnju policije ćemo ribariti kao i do sada”

P. N.

"To konkretno znači da je sredina crta razgraničenja i da će ribari kao i do sad moći obavljati svoju djelatnost, te da će se svi nesporazumi rješavati razgovorom i dijalogom", kažu predstavnici ribara



Savudrijski ribari tvrde da su dobili potvrdu kako će hrvatski ribari biti zaštićeni i zadovoljni su sastankom s ministrima, javlja televizija N1.


Siguran i neometan rad ribara na području Republike Hrvatske, pa tako i u Savudrijskoj vali te neutraliziranje hipotetičnih kazni iz Slovenije, zahtjevi su istarskih ribara dogovoreni u srijedu navečer na sastanku tridesetak ribara iz Savudrije i Umaga u Bašaniji kraj Umaga. S tim su zahtjevima istarski ribari danas u Zagrebu upoznali ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Nakon sastanka s ministrom, zadovoljni su.


“To konkretno znači da je sredina crta razgraničenja i da će ribari kao i do sad moći obavljati svoju djelatnost, te da će se svi nesporazumi rješavati razgovorom i dijalogom”, kažu.




Što je s kaznama koje će dobiti od Slovenije?


“Ne možemo razgovarati o nečemu što se još nije dogodilo. Dobili smo garanciju da će interesi hrvatskih ribara u Savudriji biti zaštićeni. Dobili smo čvrstu garanciju vlade i resornog ministarstva”, rekao je jedan od ribara.


“Od večeras mirno spavamo. Ribari mogu normalno raditi, država čvrsto stoji iza nas”, uvjeren je predstavnik udruge Mare Croatica, Daniele Kolec. 


“Ne mogu reći ništa konkretno, mi ćemo normalno raditi i ribari mogu miro spavati”, zaključio je.


Hrvatska policija će i dalje pratiti ribare.


“Hvala Bogu da se Vlada tako organizirala da imamo policjiu. U prošlosti smo se morali sami organizirati, to vi dobro znate. Mirni smo i imamo kontakt osobe”, rekao je. S izjavom Ivana Jakovčića ne žele imati posla, kažu da svoju granicu neće prodati. 


Što se tiče ultimatuma koji je premijeru postavio bivši branitelj Petar Janjić Tromblon, kažu: 


“Želimo ovo na miru napraviti. Ako bude trebalo, a nadam se da nam više nikad u životu to neće trebati…”


“Mi ćemo nastaviti s našom aktivnosti kao i do sada. Naš izlazak na more nije uvjetovan političkim aktivnostima nego egzistencijalnim razlozima. Dobili smo obećanje da Vlada, država stoji čvrsto iza hrvatskog ribara i da on neće snostiti nikakve posljedice i kazne koje bi mogli ispisati državni organi republike Slovenije”, rekao je Danilo Latin, ribar iz Savudrije.


“Od danas ćemo sa sigurnoćšću uz pratnju hrvatke policije i dalje ribariti kao do sada”, rekao je i zaključio kako je ribarima bitno kvalitetno rješenje ovog problema, a ne brzina.