Međugeneracijska solidarnost

Reprogram dugova na petogodišnje razdoblje: Bez tri milijuna kuna svježeg novca nema oporavka Royala

Gabrijela Galić

Svim umirovljenicima kojima od srpnja prošle godine nije isplaćeno prosječno 400 kuna mjesečno doživotne otpremnine, dugovanja bi bila vraćana kroz pet jednakih godišnjih obroka



ZAGREB  Minimalno tri milijuna kuna potrebno je kako bi se Royal međugeneracijska solidarnost podignuo, uskladio sa Zakonom o doživotnoj otpremnini i ishodio dozvolu za rad od HANFA-e, stoji među ostalim u Planu operativnog i finacijskog restrukturiranja tog posrnulog društva koje od srpnja prošle godine nije isplatilo dokupljene mirovine za 3.867 umirovljenika.


Koncem lipnja ove godine njima je Royal ukupno dugovao 20,34 milijuna kuna, odnosno većinu od 20,61 milijuna kuna financijskih obaveza. Royal je 28. kolovoza, tri dana prije stupanja na snagu novog stečajnog zakona, predao zahtjev za otvaranjem predstečajne nagodbe, a Fina je nedavno objavila svu dokumentaciju koju je to poduzeće bilo dužno dostaviti. Sada se čeka rješenje nagodbenog vijeća o otvaranju predstečajne nagodbe.


U slučaju da se nisu stekli uvjeti za otvaranje predstečajne nagodbe Royal čeka pokretanje stečaja, a u tom slučaju vjerovnici će teško naplatiti potraživanja s obzirom na to da je društvo veći dio imovine koje je posjedovalo već prodalo kako bi mogli servisirati obaveze. 




Ključna mjera restrukturiranja, prema prijedlogu Uprave Royala, je usklađivanje sa zakonom za što je potrebna dokapitalizacija od minimalno tri milijuna kuna. Kapital društva bi se tada popeo na 10 milijuna kuna, što je zakonski uvjet za poslovanje. Tako će Royal i u predstečajnoj nagodbi tražiti strateškog partnera. Kako nakon tri godine od dobivanja odobrenja za rad Royal treba osigurati dostatnu razinu imovine, plan je i da strateški partner društvo dodatno dokapitalizira u iznosu od oko 80 milijuna kuna. Time bi strateški partner postao većinski vlasnik Royala (92,47 posto), dok bi Ivo Bulaš sa sadašnjih 39,14 posto vlasništva pao na 4,21 posto, a vlasništvo preostala tri dioničara ne bi prelazilo 1,72 posto (sada maksimalno 15,99 posto). 


»Po trenutačnim izračunima Uprave, društvo će godišnje morati ugovarati minimalno 650-670 novih umirovljenika kako bi u razdoblju od pet godina podmirili reprogramirane dugove, redovito podmirivali sve obveze te stabilizirali poslovanje i osigurali stabilno poslovni model na dugi rok«, među ostalim se ističe u planu operativnog i financijskog restrukturiranja Royala. 


Uprava Royala ne računa na otpis dijela dugova. Predlaže reprogram ukupnog utvrđenog duga na razdoblje od pet godina bez kamata. Umirovljenicima kojima nije isplaćeno prosječno 400 kuna mjesečno doživotne otpremnine, dugovanja bi bila vraćana kroz pet jednakih godišnjih obroka od kojih svaki dospijeva najkasnije do 31. prosinca u godini dospijeća. Iako je Royal predvidio kako bi u 2016.poslovali na zdravim nogama jasno je kako će se cijeli postupak odužiti. Od predaje zahtjeva do njegove objave prošla su dva mjeseca.