Šef Sabora

Reiner tvrdi da neće zavlačiti: Novi izbori na jesen, ali dotad je još puno vremena

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Sjednica Sabora je u ponedjeljak. Mi ćemo to (samoraspuštanje Sabora) sigurno staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore nista. Teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svjestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje raditi s 15. srpnja «, izjavio je Reiner



ZAGREB Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner rekao je u petak da će, ako dođe do novih parlamentarnih izbora, oni vjerojatno biti na jesen, istaknuvši kako do jeseni još ima dosta vremena pa do izbora možda neće ni doći, a možda će se ostvariti i stabilna parlamentarna većina jer je, istaknuo je, pitanje bi li s novim izborima vlada bila stabilna.


»Sjednica Sabora je u ponedjeljak. Mi ćemo to (samoraspuštanje Sabora) sigurno staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore nista. Teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svjestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje raditi s 15. srpnja «, izjavio je Reiner novinarima u središnjici HDZ-a gdje su dodijeljena uvjerenja polaznicima 9. generacije Političke akademije Zaklade HDZ-a u povodu svečanoga obilježavanja 27. godišnjice osnutka HDZ-a.


Ustvrdio je kako se »Sigurno ništa neće raditi nakon toga (samoraspuštanja Sabora). Neće se dogoditi gotovo sigurno ništa ni prije toga ni nakon toga jer bi to bilo protuustavno«.




 Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je pak da je »Ustav jasan i demokracija počiva na zakonima. Idemo korak po korak hladne glave. Ako preslagivanje ne prođe idemo na izbore«.


Milošević se nada da će javnost »prepoznati da s ove strane ne leže oni koji su došli po fotelje nego smo procijenili da je vlada disfukcionalna i odlučili smo se za taj potez. Dogodit će se ili ne preslagivanje idućih dana«.


 U HDZ se u petak učlanio i ministar obrane Josip Buljević što je glavni tajnik prokomentirao riječima kako nije mogao izabrati bolji dan od ovoga obljetničarskoga. Ustvrdio je da se »HDZ ne boji izbora«, istaknivši »mi krećemo u napad«.


 »Ne radi se ovdje o vjerovanju ili ne. Predsjednica je odgovorna svim građanima i svi odgovaramo da država izađe iz krize. Postoji poslovnik i zakoni, unutar tjedan dana se ništa neće dogoditi. Jesen je najbolje vrijeme za parlamentarne izbore, a ne ljeto kada su ljudi na godišnjim odmorima«, rekao je Milošević.


 Novi član HDZ-a Josip Buljević izjavio je kako je dan kada je postao tehnički ministar u vladi dobar dan, a i vrijeme je za to, da formalizira svoju ideološku bliskost s HDZ-om.