Ususret stranačkim izborima

Reiner potvrdio odluku predsjedništva stranke: HDZ-ovim ograncima sugeriramo da ne podrže pojednice do službene kandidature

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

"Mislim da je, tako dugo dok nitko nije službeni kandidat, a nitko nije, prije ponoći 6. srpnja, na neki način možda neprimjereno da organizacije, naglašavam organizacije HDZ-a, nastupaju promičući bilo kojeg kandidata", rekao je Reiner novinarima u Saboru.



ZAGREB Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner potvrdio je u utorak da je predsjedništvo HDZ-a na sjednici održanoj dan ranije odlučilo stranačkim ograncima sugerirati da ne podržavaju pojedine kandidate za predsjednika stranke prije nego što i formalno steknu status kandidata. 


“Mislim da je, tako dugo dok nitko nije službeni kandidat, a nitko nije, prije ponoći 6. srpnja, na neki način možda neprimjereno da organizacije, naglašavam organizacije HDZ-a, nastupaju promičući bilo kojeg kandidata”, rekao je Reiner novinarima u Saboru.


6. srpnja, naime, istječe rok do kojeg potencijalni kandidati za predsjednika stranke moraju dostaviti 5000 potpisa članova HDZ-a. 




Reiner naglašava kako svaki član stranke ima pravo osobno favorizirati nekog od potencijalnih kandidata.


“Svatko od nas može imati svog favorita, može mu se netko više ili manje svidjeti, ali tek kad se službeno potvrdi na nekim tijelima. Postoji vrlo jasan propisnik kako se izbori provode. Kad netko postane kandidat, onda i započinje predizborna kampanja i, naravno, onda će se i članovi HDZ-a oglašavati u smislu promicanja nekog od svojih kandidata za koje misle da je primjereniji”, poručio je Reiner.


Na pitanje s kim će HDZ u predizbornu koaliciju, uzvratio je kako su tek počeli pregovori s dosadašnjim koalicijskim partnerima.”Hoće li neki otpasti, a neki novi nam se pridružiti, u ovom času mi je prerano reći”, dodao je.


Na pitanje tko pregovara u ime stranke, odgovorio je kako postoje ovlašteni ljudi za to, zamjenik predsjednika, glavni tajnik i Predsjedništvo. 


Hoće li HDZ imati i druge kandidate za predsjednika, osim europarlamentarca Andreja Plenkovića, koji je već najavio kandidaturu, Reiner nije želio nagađati. 


“Meni je u ovom času teško reći hoće li biti više kandidata ili samo jedan, osobno bih volio da bude više, jer bi to onda sigurno bilo demokratičnije i vjerojatno mnogi, kojima se HDZ ne sviđa, ne bi imali argument tvrditi da opet imamo samo jednog kandidata. Međutim, može se dogoditi da imamo samo jednog kandidata, to mi je u ovom času teško reći, to ćemo znati iza ponoći 6. slijedećeg mjeseca”, kazao je Reiner.