Korizmeno vrijeme

Reformisti poručili “moliteljima” da ne zloupotrebljavaju molitvu, kršćanski nauk i vjeru: “Odreknite se nametanja svojeg mišljenja”

Hina

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Iz Hrvatske narodne stranke - reformista ističu kako se nitko ne odlučuje na pobačaj iz obijesti ili iz životnog zadovoljstva, već su razne sudbine i razlozi pobačaja, a svaki je razlog ženama koje su na to primorane traumatičan, jer ostavlja psihičke posljedice, " i te žene ne trebaju još i vas 'molitelje' da ih dotučete"



Iz Hrvatske narodne stranke – reformista u ponedjeljak su se otvorenim pismom obratili osobama koje molitvom ispred bolnica prosvjeduju protiv pobačaja, pozivajući ih da se odreknu nametanja svoga mišljenja drugima te da ne zloupotrebljavaju molitvu, kršćanski nauk i vjeru u Boga.


Reformisti navode kako s velikim žaljenjem i zabrinutošću gledaju na pokušaje ugrožavanja zakonom zajamčenih ljudskih sloboda, prava žene na odlučivanje o vlastitom tijelu i zlostavljanja najranjivijih skupina društva, “kako to čine ‘molitelji’ pred bolnicama”.


 “Korizmeno je vrijeme, vrijeme kad bi svi ljudi, a naročito oni katoličke vjeroispovijesti trebali biti dobri jedni prema drugima. Stoga je još tužnije, a svakako vrlo zabrinjavajuće i opasno da ikome u ovoj zemlji u 21. stoljeću pada na pamet da organiziranim psihičkim zlostavljanjem nastoji drugima nametnuti svoj svjetonazor. U korizmi, poštovani ‘molitelji’, odreknite se nametanja svojeg mišljenja drugima. U korizmi se odreknite te rabote kojom činite grijeh i ne zloupotrebljavajte molitvu, kršćanski nauk  i vjeru u Boga”, poručuju u pismu.




 Ističu kako se nitko ne odlučuje na pobačaj iz obijesti ili iz životnog zadovoljstva, već su razne sudbine i razlozi pobačaja, a svaki je razlog ženama koje su na to primorane traumatičan, jer ostavlja psihičke posljedice, ” i te žene ne trebaju još i vas ‘molitelje’ da ih dotučete”.


 Tvrde kako se društvo treba baviti uzrocima zbog kojih mladi potencijalni roditelji žive u društvu u kojem ne mogu prehraniti svoju djecu. “Kao društvo pomozimo si sami, pa će nam i Bog pomoći. Učinimo našu domovinu boljim mjestom za život. To se postiže gospodarskim rastom, a on neće doći molitvom. Razvoj društva zahtijeva kontinuirani napor. Svi smo odgovorni za današnju djecu kojoj ostavljamo ono što smo mi stvorili. To je puno složeniji i odgovorniji proces od ovog što vi činite pred bolnicama”, poručuju Reformisti ‘moliteljima’.


 Pozivaju na poboljšanje uvjeta za rađanje i odgajanje djece te edukaciju mladih o zaštiti od neželjene trudnoće, te snažno potiču institucionalnu psihološku pomoć ženama prije nego odluče prekinuti trudnoću.  “Medicinska znanost donosi mišljenje, političari to mišljenje pretvaraju u zakone, a onda smo ih se svi dužni držati. Uključujući i vas. Ostaje nam da polemiziramo o moralnoj dimenziji vašeg moljenja. Ono se ne bazira na zakonima. Upravo suprotno,  Kazneni zakon propisuje ispod podnaslova ‘nametljivo ponašanje’ u 140. točki da tko ustrajno i kroz dulje vrijeme s drugom osobom nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Ne vjerujemo da vam je namjera počinjenje bilo kakvog kaznenog djela i zato vas mi Reformisti s ljubavlju u Boga od sveg srca molimo: idite kući”, kažu u pismu.