Nagli porast tečaja švicarskog franka

Reformisti: Problem ‘švicarca’ riješiti trenutačnom konverzijom u kune

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

"Potrebni iznos eura za konverziju osigurava HNB, a za taj iznos osigurava kunski kredit bankama uz nula posto kamata na 20 godina, pri čemu se banke obvezuju na zadržavanje postojećeg kunskog iznosa anuiteta za otplatu kredita na razini anuiteta u prošlom mjesecu do otplate kredita", rekao je predsjednik stranke Radimir Čačić 



ZAGREB – Narodna stranka – reformisti predlaže da se problem građana s kreditima u “švicarcima”, izazvan naglim porastom tečaja švicarskog franka, riješi konverzijom kredita u kune i zadržavanjem prošlomjesečnog iznosa anuiteta do kraja otplate.


 ”Rješenje mora biti trenutačno i sastoji se u sljedećem: trenutačna konverzija iz franka u kune. Potrebni iznos eura za konverziju osigurava HNB, a za taj iznos osigurava kunski kredit bankama uz nula posto kamata na 20 godina, pri čemu se banke obvezuju na zadržavanje postojećeg kunskog iznosa anuiteta za otplatu kredita na razini anuiteta u prošlom mjesecu do otplate kredita”, rekao je predsjednik stranke Radimir Čačić na konferenciji za novinare održanoj u subotu u Zagrebu, priopćeno je iz stranke.


“Građani su time u potpunosti zaštićeni do kraja otplate kredita jer se njihov anuitet neće mijenjati bez obzira na promjene tečaja. Smanjenje deviznih rezervi na razini dvije milijarde 800 milijuna eura već kod ovogodišnjeg izdanja eurobonda za hrvatsku državu od milijardu eura, smanjuje taj iznos na milijardu i 800 milijuna eura. Cijela transakcija je potpuno neutralna sa stanovišta inflatornih pritisaka i predstavlja trenutačno i jednostavno rješenje”, ustvrdio je Čačić.




Odgovornost za nastalu situaciju je na bankama, koje su, kažu Reformisti, svjesno ušle u manipulativni posao, na državi koja to nije spriječila putem HNB-a i na građanima, koji već danas snose posljedice. Međutim s obzirom na činjenicu da su nepoznavanjem opasnosti transakcije dovedeni u ovu poziciju, svako daljnje opterećenje građana je neprihvatljivo, smatraju Reformisti i ističu da je rješavanje toga problema neupitni interes i građana i banaka.


Trenutno stanje ugrožava više od 70.000 hrvatskih obitelji s dugoročnim stambenim kreditima u švicarskom franku – danas kredite ne otplaćuje 17 posto zaduženih, zbog porasta tečaja još će mnogi doći u tu situaciju, a to znači osobne bankrote i ovrhe nad stanovima građana. Ali ta situacija ugrožava i bankarski sustav jer će banke otpisivati gubitke, drže reformisti.


Tečaj franka je na tečajnici HNB-a u četvrtak skočio prema kuni za 15,7 posto, a u petak je kuna za još 1,89 posto oslabila prema švicarskom franku: na tečajnoj listi HNB-a od petka koja se primjenjuje od subote, franak je 7,538362 kune.


Prema podacima HNB-a, ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine u Hrvatskoj je bio 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.


Prema procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u ‘švicarcima’, pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske.