Prva stvar promijeniti naziv

Reforme idu dalje: Ministarstvo branitelja postaje – Ministarstvo hrvatskih branitelja

Dražen Ciglenečki

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Neki bi htjeli da se resor zove hrvatsko ministarstvo hrvatskih branitelja iz hrvatskog Domovinskog rata koje su napali Srbi iz Srbije, jugočetnici, agresori i bradonje, ali ploča s natpisom bila bi možda prevelika, komentirao je ministar Matić



 I jučer su, drugi dan zaredom, pripadnici nove parlamentarne većine najavljivali promjene naziva državnih institucija. Miodrag Demo, zastupnik stranke Milana Bandića koja je dio vladajuće koalicije, ustvrdio je da će preimenovano biti i Ministarstvo branitelja.


– Prva stvar koju moramo promijeniti je ime, neće više biti Ministarstvo branitelja nego Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao što će biti i Hrvatski državni sabor, kazao je Demo na skupu povodom otkrivanja ploče s natpisom Trg Nevenke Topalušić, kako se sada zove prostor ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66. Demo je za svoje riječi nagrađen velikim pljeskom prisutnih ratnih veterana.


Na sjednici Vlade


Resor kojem je od 2011. na čelu Predrag Matić, osnovan krajem 1997. godine i pod nazivom Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Međutim, HDZ je 2003. ukinuo to ministarstvo i uklopio ga u resor obitelji, međugeneracijske solidarnosti i branitelja. Tako je bilo do prije četiri godine kad je Vlada Zorana Milanovića ponovno formirala samostalno Ministarstvo branitelja. Taj se naziv može promijeniti jedino intervencijom u Zakon o Vladi. HDZ-ov Odbor za branitelje, u čijem imenu dakle nema dodatka »hrvatske«, vodi Željko Dilber i on nam je rekao da nije bilo usaglašavanja s Demom.



Matić: Mjesto s kojeg je pokušano rušenje države




 I Predrag Matić je dobio iz šatora poziv za svečano otkrivanje ploče novog trga, ali nije mogao doći jer je poslom bio u Zadru. No, u trenucima kad je mislio da će se odazvati, pripremio je kraći govor koji nam je jučer proslijedio na mail. U tom tekstu kritizira »zlouporabu tragične smrti Nevenke Topalušić«. »”Arhitekti” cijelog igrokaza koji se već 14 mjeseci odvija pred zgradom Ministarstva branitelja možda pomalo i gube kontrolu nad događanjima, ali njihovi ”podizvođači i kooperanti” idu i korak dalje. Zahvaljujući dodvorništvu i kukavičluku gradskih vlasti, jedno mjesto odakle se već više od godinu dana, uz svesrdnu pomoć opozicije i nekih drugih utjecajnih organizacija, sustavno pokušavaju rušiti legalne državne institucije  (pozivanje policiji da otkaze poslušnost Vladi, bespravno uzurpiranje javnih gradskih površina, otvorena vatra i roštilj u centru grada, plinske boce na jednoj od glavnih ulica…) sada će dobiti ime po ženi koja je navodno umrla u to ime. To je u najmanju ruku degutantno. Stoga, današnji će čin imenovanja trga prije svega ostati zabilježen kao obilježavanje mjesta gdje je po prvi puta pokušano rušenje hrvatske države i njenih institucija od onih koji bi je prvi trebali štititi i braniti, što je samo po sebi apsurd bez presedana u povijesti mlade hrvatske demokracije«, namjeravao je, između ostaloga, Matić izgovoriti pred ljudima koji više od godinu dana traže njegovu ostavku.



– Međutim, o tom sam pitanju ja govorio u kampanji na svim izbornim skupovima i smatram da će se ovaj prijedlog naći na dnevnom redu već prve sjednice nove Vlade. To je prijedlog našeg stranačkog Odbora i vrijeme je da se ovom Ministarstvu vrati stari naziv, poručuje Dilber.


Matić nije time nimalo iznenađen.


– Braniteljima nimalo nije smetalo to što između 2003. i 2011. uopće nisu imali svoje ministarstvo, nitko se nije bunio zbog toga. Ali, činjenica je da se oni inače pale na patetiku, forma im je puno važnija nego sadržaj. Nova Vlada će im vrlo vjerojatno rezati neka prava, ali braniteljima je bitnije ime ovog ministarstva, komentirao je Matić.


Nepotreban pridjev


Kad je Milanović njega odredio za ministra branitelja, Matić, kaže, nije uopće razmišljao o tome da u naziv resora stavi pridjev hrvatski.


– Bismo li trebali imati ministarstva hrvatske kulture, hrvatske poljoprivrede ili hrvatskog zdravlja? Nisam još čuo da bi netko to tražio. Naravno da su branitelji hrvatski, to se podrazumijeva. Druga je stvar što bi neki htjeli da se taj resor zove otprilike hrvatsko ministarstvo hrvatskih branitelja iz hrvatskog Domovinskog rata koje su napali Srbi iz Srbije, jugočetnici, agresori i bradonje, ali ploča s natpisom bila bi možda prevelika, zaključuje Matić.


Inače, Nevenka Topalušić je, premda teško bolesna, sudjelovala u braniteljskom prosvjed, ali je preminula već trećeg dana. Na Trg koji nosi njezino ime došli su jučer i Ante Deur, izaslanik predsjednice Republike, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Đuro Glogoški je, prigodno govoreći, rekao da je Nevenka Topalušić »dala život za hrvatsku budućnost«.